Kimselius i samarbete med Kalmar slott

19 februari 2015 14.55

Kim M Kimselius skriver sagoäventyr för Kalmar slott


Kontakt


Roslagstext förlag

Trullebo, Kolshult 28

370 17 Eringsboda

Telefon 0455-61 61 60 eller mobil 0733-720 706


forlag@roslagstext.se

forfattare@kimselius.se

Ända sedan juli 2014 har Kim varit hemlighetsfull och berättat att hon har haft ett hemligt projekt på gång. Äntligen får hon lov att avslöja vad det är.


I april blev Kim uppringd av Therese Börjesson från Kalmar slott, som undrade om Kim ville skriva en berättelse för dem, det skulle bli ett upplevelseäventyr för besökande barn. Kim tackade ja. Tyvärr var Kim inte den enda de hade kontaktat och hon fick senare veta att de hade valt en annan person, känd från tv.


Kim blev besviken för hon hade gått igång direkt och börjat skissa på berättelsen och hade hela ramen klar för sig, men det var inget att göra åt. Kim glömde av allting, fram till i juli då samma person ringde henne igen. Kim fick höra att den första personen de hade anlitat inte klarade av att skriva den berättelse de hade förväntat sig, nu ville de höra om Kim kunde hjälpa dem med kort varsel. Självklart kunde hon det, berättelsen var redan klar i Kims huvud.


Från första stund älskade Kim idén och hon gav mig hän till hundra procent med projektet. Det blev många resor fram och tillbaka till Kalmar Slott, en plats som alltid har fascinerat Kim. Hon älskade att gå omkring och upptäcka alla platser där Kims slottsmus Petit och hans vän, katten Rödben, skulle uppleva äventyr. Kim tipsade dem om sin illustratör Mats Minnhagen, eftersom hon visste han skulle bli perfekt för jobbet att illustrera hennes figurer. Projektansvariga på Kalmar slott tyckte om Mats figurer.


Nu är pressreleasen släppt och Kim får äntligen berätta om allt. Nedan kan du läsa pressreleasen från Kalmar slott:Pressmeddelande Kalmar slott


I mitten av april är det premiär för Kalmar Slotts nya barnsatsning. Här följer barnen med på ett sagoäventyr genom slottet där alla sinnen får vara med.


I sagoäventyret får barnen bekanta sig med slottsmusen Petit som varit ute på äventyr för att försöka uppfylla sin dröm om att bli riddare. Berättelsen handlar om Petits riddaräventyr och om hur musen, tillsammans med spökkatten Rödben försöker hitta hem på det stora slottet. Sagan utspelar sig runt om på Kalmar Slott där barnen via audiostationer får följa med i berättelsen. Varje station innehåller också en uppgift som barnen får lösa.


– Vi har utvecklat flera olika utmaningar under sagoäventyret som kräver att barnen använder sina sinnen för att genomföra dem. Förutom att lyssna till en spännande saga ger vi alltså barnen möjlighet att engagera sig och använda sina sinnen, berättar Therese Börjesson som projektledare för slottets nya barnsatsning.


Sagan som barnen får lyssna till är författad av barnboksförfattaren Kim M. Kimselius som publicerat mer än 30 böcker och är specialiserad på historiskt skönlitterära äventyrsromaner. Slottsmusen och hans vän Rödben har illustrerats av Mats Minnhagen och rösterna i berättelsen görs av Gustaf Hammarsten, Jessica Liedberg och Annica Hallin.


– Kim har författat en fantastisk historia och Mats har verkligen fångat deras personligheter i sina illustrationer. Att vi dessutom haft förmånen att arbeta med så välkända skådespelare känns väldigt roligt. Skådespelarna har verkligen blåst liv i karaktärerna genom att låna ut sina röster, säger Therese Börjesson.


Sagoäventyret utgår ifrån människans sinnen och är riktat till barn från sex år. Utmaningarna kräver att barnen använder både smak, syn, doft, känsel och hörsel.


– Vi kommer att ge barnen en annorlunda upplevelse av slottet, säger Therese Börjesson. I utformandet av den nya installationen har fokus varit att barnen skall få sin egen historia och upplevelse av slottet. Vi är ett levande slott och arbetar aktivt med att fylla vårt utbud med intressanta evenemang och aktiviteter för alla åldrar.


Det nya sagoäventyret är en permanent installation som kommer att finnas för barnen året om, bortsett från de veckor då Barnens Slott är öppet.


– Detta är ett nytt tillskott i våra fasta aktiviteter under slottets lågsäsong. Vi tror att detta kommer att bli en rolig aktivitet för barnfamiljer att besöka och att det kommer locka till återbesök under våra öppna helger, säger Mimmi Mannheimer, slottschef Kalmar Slott.


Läs mer om sagoäventyret på kalmarslott.se

Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp böckerna här

Bokus
Adlibris