EnglishSwedishSwedishEnglish

Tips vid korrekturläsning / Lär dig korrekturläsa på rätt sätt!

Här följer några korrekturläsningstips från Uppsala universitet. I slutet lämnar jag mina egna tips.
 

När du läser korrektur kan du inte läsa som du brukar. Vid normal läsning låter du ögat slå ner ett par gånger på varje rad, och lämnar till hjärnan att fylla i den information som du inte hinner uppfatta. Småfel, till exempel enstaka stavfel eller dubbelskrivna ord, förblir i många fall oupptäckta. Så kan du inte göra när du läser korrektur. Då måste du istället följa raderna med blicken, så att du kontrollerar varje ord.

Här följer en liten kom-ihåg-lista som du kan använda dig av när du läser ditt korrektur:

1. Glöm inte rubriken
Det första man blir blind för är stora bokstäver. Alla journalister har varit med om att noggrant korrekturlästa artiklar har tryckts med stavfel i den decimeterhöga rubriken.

2. Glöm inte detaljerna
Är datum rätt, är sidnumreringen rätt, är det rätt författarnamn, är det rätt text under bilder och diagram?

3. Konsekvenskolla alla namn
Stava namnet fel, skaffa en dödsfiende. Heter han Karlsson eller Carlsson? Står det Karlsson på sidan 2 och Carlsson på sidan 5? Kolla och dubbelkolla.

4. Kolla siffror
Finns det siffror och beräkningar i texten? Kolla siffrorna mot källan. Kontrollera diagram och tabeller – är det samma siffror som i den löpande texten? Ta fram miniräknaren och gör om alla beräkningar.

5. Lita inte på rättstavningsprogram
Rättstavningsprogram är bra när fingrarna slinter och du skriver ohc i stället för och. Men om du skriver hör i stället för här kommer inget rättstavningsprogram att varna dig.

6. Be någon annan att läsa det som du skriver
Hjärnan är specialist på att förvända synen. Du ser det du tänkte skriva, inte det du faktiskt skrev. Din arbetskamrat talar om för dig vad du borde ha skrivit.

7. Skumma inte genom texten
Läs texten som om den var skriven på ett främmande språk.

8. Läs texten högt
Eller läs den åtminstone halvhögt. Öronen hör fel som ögonen inte ser. Det blir omöjligt att skumma genom texten. Och om det låter knöligt – skriv om.

9. Läs en rad i taget
Täck över texten med ett papper så att bara översta raden syns. Läs översta raden. Dra sedan papperet nedåt så att nästa rad syns. Fortsätt i den stilen. Varför? Så att du inte börjar skumma genom texten.

10. Läs texten bakifrån
Vill du verkligen hitta alla stavfel, läs texten från slutet. En rad i taget.

11. Läs texten i två omgångar
Den första omgången letar du efter stavfel. Den andra omgången går du igenom innehållet. Hänger det ihop, har du glömt något, har du hoppat över något tankeled? Man kan inte läsa på båda sätten
samtidigt. Jagar du stavfel tappar du tråden. Följer du tråden hamnar stavfelen i blinda fläcken.

12. Bannlys ”stavas-det-inte-så”-metoden
Man kan inte diskutera sig fram till rätt stavning. Antingen vet man, och då vet man att man vet, eller också vet man inte. Så fråga inte någon annan som inte heller vet. Det är bortkastad tid. Slå upp.



Vill tillägga några saker till den här listan från Uppsala Universitet.
Personligen tycker jag att man ska läsa texten fler än två gånger.

Instämmer i att det är viktigt att läsa texten högt, för då hör du verkligen vad som är fel!

Låt texten vila ett tag, gärna ett par månader, då ser du lättare dina fel, eftersom du inte är inne i texten.

Kontrollera om du har gjort "tankehopp". Det innebär att du tror att du har skrivit vissa saker och tar för givet att läsaren vet det. Men egentligen har du bara tänkt historien, men inte skrivit den. Texten blir då obegriplig för läsaren. Något du upptäcker när du läser korrektur efter att texten har fått vila ett tag.

Byt stil på texten. Jag börjar alltid med att skriva in all text i Ariel. Därefter byter jag till Garamond. Det är två helt olika stilar och det gör att ögonen ser texten på ett helt annat sätt, du upptäcker missade kommatecken, punkter, frågetecken, utropstecken etc.

Läs texten om och om och om igen. Om du korrigerar mycket i texten, ska HELA texten läsas om. När du till slut bara har upptäckt något enstaka fel i texten, kan du nöja dig med att läsa om bara den korrigerade texten, helst hela stycket.

Om det är så att du läser ombruten text, alltså färdiga boksidor, måste du kontrollera så att inte radbrytningarna blir annorlunda, att kapitlen inte går in i varandra, att det inte blir alltför korta rader överst på sidorna, att inte text försvinner!

Gör ALLT för att din text ska vara så felfri som möjligt innan du skickar den till förlag. Då är sannolikheten större för att förlaget ska ta din text på allvar och fundera över om de vill ge ut din bok!

Lycka till!

Kramisar Kim

 

<< Tillbaka till Hur man skriver en bok