EnglishSwedishSwedishEnglish

Kim o ZackoVanliga frågor - och svar

Många funderar på att skriva egna böcker och ställer därför många frågor. Här delar Kim med sig av de vanligaste frågorna. Kanske kan svaren på frågorna hjälpa dig i ditt skrivande!

 

Jag har skrivit en bok. Hur gör jag nu?

Skicka berättelsen till ett förlag, om du känner att den är klar. För att välja förlag, gå till bokhandeln och se efter vilket förlag som ger ut den typ av bok du har skrivit. Längst fram i böckerna står namn, adress och ibland även telefonnummer till förlagen. Du kan även söka på www.google.se efter förlag. Välj förlag och skicka in din berättelse, men först efter att du har tänkt på detta: Texten ska skrivas med dubbelt radavstånd, så att redaktören får möjlighet att ändra mellan raderna. Glöm inte numrera sidorna! Och… glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer, gärna på varje sida av manuset. Det kan du göra i något som heter "huvud/fötter" i din dator. Då behöver du bara skriva in det en gång så kommer det på alla sidor allt eftersom du skriver.

 

Hur gammal måste man vara för att bli författare?

Det finns ingen ålder för att bli författare, man får vara hur gammal eller ung man vill. Det som är viktigt är att man har en bra berättelse.

 

Hur många sidor måste en bok ha?

Alla böcker är olika långa. Det beror på vilken typ av böcker du skriver. Bilderböcker är ibland väldigt korta, även kapitelböcker kan vara små tunna böcker, men det finns också VÄLDIGT tjocka böcker, som t.ex. Harry Potter-böckerna som är på närmare 1000 sidor. Mina böcker är på mellan 188-312 sidor. Så du ser att det varierar en hel del.

Här levereras Kims senaste böcker hem till henne
Här kommer Kims bok från tryckeriet i Finland hem till Kolshult i Blekinge.
Böckerna lastas av 
Bor man på landet så.... hämtar man grannens traktor när man ska lasta av!
Böcker avlastade
Nu är alla böckerna avlastade, då återstår bara att bära in dem...
Vikingaträl
Det är en fantastisk känsla att äntligen få se, och hålla i boken som man jobbat med så länge.

 

Kan man skriva både barn och vuxenböcker?

Givetvis kan man skriva både barn- och vuxenböcker. Många författare gör faktiskt det.

 

Ungefär hur långt måste ett kapitel vara?

Det finns inga bestämmelser över hur långt ett kapitel bör vara. Jag brukar försöka se till att det är minst tre A-4 sidor datorskriven text med textstorlek 12 punkter och dubbelt radavstånd. Då blir det ett kort kapitel, ibland har jag tio sidor och då blir kapitlet längre.

 

Får man skicka en berättelse till ett förlag fast man inte är författare?

Självklart får man skicka berättelser till förlag fastän man inte är etablerad författare. Alla har ju börjat någonstans. Från början var alla "icke-författare" som skickade in sin berättelse och drömde om att bli författare. Jag var åtta år när jag bestämde mig för att bli författare, men det dröjde trettio år innan jag skickade in till ett förlag. Nu är jag författare och har gett ut åtta böcker… Det känns otroligt härligt! Snart kommer det ytterligare två böcker!!!

 

Blir man rik om man är författare?

En del författare blir rika på sina böcker. Men då måste man sälja OTROLIGT många böcker och få dem översatta till flera språk.

De flesta författare (dit hör jag) kämpar med att få ihop pengar för att leva. Men vi skriver inte för att bli rika, vi skriver för att vi MÅSTE, för att vi älskar att skriva och inte kan sluta.

Men visst… det hade underlättat om jag varit rik också…

 

Hur skriver man en bra berättelse?

Om du vill skriva en riktigt bra berättelse ska du tänka dig att du skriver berättelsen till dig själv, något du vill läsa, något ämne som fascinerar dig. Tänk inte på att någon annan ska läsa din berättelse, SKRIV TILL DIG SJÄLV! Skriv för hjärtat!

Gå in i berättelsen och bli den du skriver om. Även om du har tio personer i berättelsen ska du kunna "gå in i" varje person, känna vad den känner, veta vad den tänker osv. Försök också se omgivningen omkring dig, så att DU vet hur det ser ut i detalj. Beskriv gärna omgivningen i din berättelse , men gör inga långa, detaljrika miljöskildringar som gör att berättelsen förlorar spänningen och flytet.

 

Är det kul att vara författare?

Ja, det är jätteroligt att vara författare, jag älskar att skriva och leva i fantasin större delen av min tid.

En av de roligaste bitarna med författarskapet är att få träffa mina läsare och få höra vad de tycker om mina böcker.

 Dessutom tycker jag det är mycket roligt att få resa runt i världen och samla fakta till mina historiska äventyrsböcker.

 

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

Det tar olika lång tid att skriva varje bok. För mig har det tagit mellan 1-5 år att skriva böckerna, beroende på hur mycket annat jag gör under tiden, hur fort jag läser in fakta (jag skriver historiska äventyrsböcker, därför måste jag läsa in massor av fakta), hur många föreläsningar jag håller och så vidare.

 

Vad behöver man för utbildning för att bli författare?

Man behöver ingen utbildning för att bli författare. Det gäller att älska att skriva och vilja ägna sig åt det och inte göra det för att bli rik, utan för att man älskar själva ordet.

 

Hur kan du veta så många grejer?

Av din fråga antar jag att du har läst någon av mina historiska böcker.

Som du säkert har sett handlar varje bok om olika historiska händelser, min första bok om vulkanutbrottet i Pompeji år 79 e.kr, den andra boken om häxförföljelse på 1600-talet, den tredje boken om farao Tutankhamon år 1332 f.kr, den fjärde om Inkaindianerna på 1500-talet, den femte om Vikingarna på 900-talet, den sjätte om Digerdöden på 1300-talet, den sjunde om snapphanarna på 1600-talet, den åttonde om franska revolutionen på 1700-talet, den nionde om 1300-talets riddartid, den tionde om när Sverige senast var i krig, 1808-1809 och förlorade Finland.

Från början känner jag inte till så mycket om varje händelse, utan jag läser många faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok som jag skriver. Det kan bli mellan 25-40 böcker på svenska/engelska/danska för att lära känna människor, miljö, med mera, under just den tidsåldern. Ett otroligt roligt arbete som är mycket stimulerande.

Varje ämne väljer jag för att JAG vill lära mig mer om just den händelsen/tidsåldern. Med andra ord skriver jag en spännande bok som jag själv vill läsa.

Nu vet du min hemlighet: jag kan inte så mycket från början, men jag lär mig, mer och mer allteftersom jag skriver fler böcker. 
                                                                                                    Kim i Paris, inför sin bok "Giljotinen".         

 

Hur får man en bok att bli så lång som över hundra sidor?

Ett bra sätt att börja göra en bok är att skriva Post-it-lappar. Skriv ner idéer och tankar på lapparna, försök att komma på några olika saker som du vill boken ska handla om, skriv ner början och jätteviktigt, skriv ner hur du tror att du vill att boken ska sluta. Titta sedan igenom dina gula lappar och sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Glöm inte att det ska bli mer och mer spännande ju längre fram i boken du kommer.

Skriv om något du vill berätta om, något du känner till. Då blir det en jättebra bok.

Innan du skriver berättelsen: Sätt dig ned, tänk igenom vad du vill berätta, skriv några stolpar på post-it-lappar om vad berättelsen ska innehålla, tänk efter vad du vill att berättelsen ska leda till. Försök tänka igenom slutet, för om du inte har slutet klart för dig när du börjar skriva boken är det lätt att du fastnar och inte kan skriva klart.

För att det inte ska bli så många dialoger ska du försöka bli den person du skriver om just i det ögonblicket. Vad gör personen medan han/hon pratar. Hur ser det ut runt omkring? Vad tänker personen innan/efter han/hon har sagt en viss sak/hört en viss sak. Vad har du för Ledtrådar? Hur beskriver du dem? etc.

Då har du mycket material till en lång bok.

 

Kim i Egypten
Kim i Egypten på research-resa.

Hur gör man böcker av sina berättelser?

Det finns olika sätt att ge ut en bok. Man kan skicka in sin berättelse/dikter till ett förlag. Man kan också trycka böckerna själv. Det gör man på något som heter "Print-on-demand". Där trycker man bara upp precis det antal böcker man vill ha: 1, 2, 3 eller 10 stycken, det bestämmer man själv. Det blir lite dyrare att trycka på det här sättet, men det är väldigt roligt, för då kan man trycka tio stycken böcker och ge bort till sina släktingar i julklapp. Det kostar inte så mycket per bok, priset varierar beroende på hur mycket arbete du har gjort innan och hur många sidor boken är på mm.

Du kan också skicka in dina böcker till "Digitalboken", www.digitalboken.se.

 

Är det roligt att skriva böcker?

Jag ÄLSKAR att skriva böcker, det är det bästa jag vet!

 

Vad handlar dina böcker om?

Mina böcker är historiska äventyrsböcker som handlar om olika historiska händelser som verkligen har hänt.

Första boken "Tillbaka till Pompeji" handlar om hur Ramona förflyttas i tiden när hon är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Staden som förintades av ett vulkanutbrott. Där träffar hon Theo. Ramona hamnar i Pompeji FÖRE vulkanutbrottet. Hon blir jätterädd, för hon vet att alla kommer att dö, även hon och Theo om de inte kan ta sig därifrån i tid.
BAKSIDESTEXT: Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm. Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av gipsavtrycken av dem som dött under vulkanutbrottet som utplånade staden. Hon sätter sig ned för att vila och somnar. När Ramona abrupt väcks ser hon ett levande Pompeji. Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji, före vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även hon och Theo om de inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år, om tio år eller om tio minuter...

Andra boken heter "Jag är ingen häxa". Den handlar om häxförföljelsen på 1600-talet. Då anklagades oskyldiga människor för att vara häxor och brändes levande på bål. En ruskig berättelse, spännande och fartfylld.
BAKSIDESTEXT: "Nej, inte nu igen!" ropar Ramona förskräckt.
Theo vet precis vad som har fått henne att skrika: En ny tidsresa! Vart är de på väg?
I nästa stund står de framför ett brinnande bål med en flicka bunden högst upp. Utan att tveka reser de en stege mot bålet. Ramona kilar upp och tar loss flickan. Människorna runtom står som förstenade och ser vad som händer. Men när Theo, Ramona och flickan springer därifrån börjar den vilda häxjakten. De har kommit till häxförföljelsens tid. Snart står de själva anklagade för att vara häxor. Därmed väntar samma öde dem, som flickan de tidigare räddat.

Tredje boken i serien heter "Faraos förbannelse" och handlar om farao Tutankhamon i Egypten och faraos förbannelse. Han blev farao när han var åtta år och hade då vuxna personer som hjälpte honom att regera. När han blev tonåring ville han bestämma själv, men det tyckte inte de vuxna om, därför bestämde de att farao Tutankhamon måste dö... Ramona bestämmer sig för att rädda farao Tutankhamon och genom sitt beslut dömer hon sig själv till döden.
BAKSIDESTEXT. Djupt nere i en faraos grav i nutidens Eygpten händer något märkligt: Ramona lägger händerna över två hieroglyfer på gravkammarens vägg, uttalar en ramsa och i nästa stund upptäcker Theo förvånat att Ramona är försvunnen.
Ramona har hamnat i ett mörkt, kallt och kusligt utrymme. Hon ångrar sitt tilltag och försöker komma tillbaka till ljuset och Theo. Men hon misslyckas. Skälvande slår Ramona armarna om sig och försöker hålla paniken borta.
Theos sökande efter Ramona för honom på en resa genom tiden, längre bort än han någonsin vågat drömma om, till cirka 1323 före Kristus födelse och farao Tutankhamons rike. En tid av makt, överflödande rikedom och intriger. Där väntar många fler faror än Tutankhamons förbannelse på Theo och Ramona.

Fjärde boken "Den gömda Inkastaden" handlar om den mytomspunna staden Machu Picchu. Där försvann folk helt plötsligt, bara släppte vad de hade i händerna och var spårlöst borta. Ingen vet vart de tog vägen, inte förrän nu… Förklaringen får du i min bok. Theo och Ramona reser till Inkastaden Machu Picchu, på vägen dit förflyttas de i tiden och står plötsligt framför en grupp indianer som höjer spjuten hotfullt mot dem.
BAKSIDESTEXT: Det som börjar såsom en vanlig turistresa till den mytomspunna ruinstaden Machu Picchu förvandlas i en handvändning till en kamp på liv och död för Theo och Ramona, när de av ödets nyck förflyttas tillbaka i tiden till 1500-talet. Den tid då det starka Inkariket är i upplösning på grund av att conquistadorerna invaderat landet och dödar inkafolket på jakt efter gyllene skatter.
Theo och Ramona får i uppdrag att rädda stadens invånare. De inser snart att de har många fiender. Oräkneliga krafter är delaktiga i de händelser som kastar de båda ungdomarna mellan hopp och förtvivlan. Ska de någonsin kunna ta sig levande tillbaka till sin egen tid?

Femte boken "Vikingaträl" handlar om vikingatiden. Den är JÄTTESPÄNNANDE och var fantastiskt rolig att skriva och läsa in fakta till. Som du kanske förstår av titeln så handlar det om trälar/slavar… Theo och Ramona är ute på havet när tidsförflyttningen sker den här gången. De faller i vattnet och plötsligt dyker ett Vikingaskepp upp...
BAKSIDESTEXT: Ovädret är över Theo och Ramona innan de hinner reagera och plötsligt ligger de i vattnet tillsammans med sin hund Pluto.
Innan Theo dras ned under vattnet ser han en märklig syn, ett stort skepp med ett fyrkantigt rött segel och en drake i svart på seglet. Runda mönstrade färgglada sköldar på utsidan av båten och i fören sticker ett stort ondskefullt drakhuvud upp! Ett vikingaskepp!
Theo och Ramona inser att den lugna fisketuren har bytts ut till något betydligt farligare. De har återigen förflyttats i tiden, till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.

Sjätte boken, "Svarta Döden". Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid.  En fruktansvärd tid då människor dog som flyger. Mellan 75-100% av staden Florens invånare dog i pestsjukdomen. Många dog i svåra plågor, andra dog utan att veta om att de var smittade, eftersom döden ibland kom väldigt fort till de som dragit på sig sjukdomen.
BAKSIDESTEXT: Det är pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Det är en ohygglig katastrof som drabbar Europa.
Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar mitt i den pestsjuka staden. Där träffar de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon till slut avslöjar den för Theo och Ramona, är det något så fruktansvärt att de knappt tror det är sant. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med Svarta Döden!

Sjunde boken, "Snapphanar". En otroligt spännande bok som berättar om snapphanetiden i Skåne i kriget mellan Sverige och Danmark. Här får man följa både de svenska soldaterna och snapphanarna i en fängslande berättelse som även berättar om hur vanliga bönder drabbas av kriget.
BAKSIDESTEXT: I en gammal kista hittar Ramona ett dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden. Hon hamnar hos Snapphanarna, firhetskämparna i kriget mellan Sverige och Danmark år 1676. Vid en olycka förlorar Ramona minnet och minns inte vem hon är. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden, men hamnar på motståndarsidan. Plötsligt möts de tidigare vännerna i en strid på liv och död.

Åttonde boken, "Giljotinen". En oerhört spännande bok, som Kim knappt kunde sluta skriva eftersom det fanns så mycket att berätta om. Detta är också den allra längsta boken, 312 sidor. LÄS DEN!!!
BAKSIDESTEXT. År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Nionde boken, "Riddarsvärdet". Här är en spännande berättelse om riddartiden, men även om de nordiska vikingar som gav Normandie sitt namn. Du lär dig mycket om riddartiden och om vikingatiden i samma berättelse.
BAKSIDESTEXT: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, vill vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd död, som även inkluderar Theo och Ramona.

Tionde boken, "Det glömda kriget 1808-1809". En grymt spännande bok som handlar om det senaste krig som Sverige var med i. Då krigade Sverige mot Ryssland och förlorade Finland, som hade varit en del av Sverige i 600 år.
BAKSIDESTEXT: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...
När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorar Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent.

Elfte boken, "Snapphaneresan". Detta är en fristående fortsättningen på boken "Snapphanar". "Snapphaneresan" utkommer januari/februari 2009. Ännu en gång får du följa med Robert, Theo och Ramona på deras färd genom ett av krig härjat område. Vem är vän och vem är fiende? Kan de lita på någon?
BAKSIDESTEXT: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

Alla böckerna hör ihop, eftersom de alla handlar om Ramona och Theo som förflyttas i tiden till de historiska, spännande händelserna. Böckerna kan läsas i vilken ordning som helst, eftersom de är helt fristående från varandra.

                                                                                                  

Hur hittar man inspiration till berättelser?

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

Om man vill utveckla sin fantasi och lättare komma på vad man ska skriva, bör man läsa många böcker. Det är dessutom viktigt att man läser olika typer av böcker och inte fastnar i en genre. Med det menar jag att om du älskar att läsa kärleksberättelser eller fantasyböcker, kanske du ska prova på att läsa, till exempel: historiska äventyrsböcker, deckare med flera. Då väcks fantasin och berättelserna flödar genom fingrarna.

 

Till Nästa Sida Vanliga frågor och svar >>