EnglishSwedishSwedishEnglish

Fortsättning på Vanliga frågor - och svar

<< Tillbaka till föregående sida Vanliga frågor och svar 

<< Tillbaka till Hur man skriver en bok

 

Vad heter serien om Theo och Ramona?

Böckerna om Theo och Ramona kallar jag för min Historiska Äventyrsserie. Många läsare kallar dem för "Kim-böckerna". Bokhandlarna och Biblioteken kallar dem för "Theo och Ramona"-böckerna. I Finland kallas böckerna för "Tidsresenärerna".

 

När kom din första bok ut?

Min debutbok/första bok kom ut i december 1997 och hette "Tillbaka till Pompeji". Då sålde boken i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det var jättebra! Enligt förlaget (B. Wahlströms) sålde en debutant (1997) 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". 

"Tillbaka till Pompeji" var slutsåld i många år, men kom ut igen i omarbetad nyutgåva hösten 2004. Boken hade då fått nytt omslag, en hel del ny text, plus ordlista som de andra historiska äventyrsböckerna.

 

Vart man ska vända sig om man vill ge ut en bok?

Om du har skrivit en bok ska du läsa igenom ditt manus och renskriva det. Du ska skriva med dubbelt radavstånd. Gör en kopia av din berättelse och skicka till det förlag som du tycker passar din berättelse bäst.

För att ta reda på vilket förlag du ska välja kan du gå till bokhandeln och se vilket förlag som ger ut den typ av böcker som du skriver. Slå upp någon av de första sidorna i boken, där står förlaget och ofta förlagets adress och telefonnummer. Du kan även gå in på internet och söka på förlag under www.google.se. Därefter är det bara att skicka in berättelsen med ett följebrev med ditt namn, adress och telefonnummer.

Du kan också trycka din bok på Print-On-Demand, eller ge ut den på www.digitalboken.se

Kim pratar i radio
Kim blir intervjuad i radio

 

Kan man bli författare och vara något annat samtidigt?

Nästan alla författare arbetar med något bredvid sitt författarskap för att försörja sig. För det mesta börjar man som "hobby-författare" och om man slår igenom med en bok har man helt enkelt inte tid att arbeta med något annat än sina böcker och då blir man författare på heltid. Det bra att satsa på ett yrke och skriva sina berättelser på fritiden.

 

Hur blev du författare?

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Sedan dess har jag målmedvetet skrivit hela tiden. Det tog lång tid innan jag fick mod nog att skicka till ett förlag. När jag väl gjorde det antog de min bok "Tillbaka till Pompeji" och den gjorde dundersuccé. Det var väl då jag "blev" författare, fastän min man säger att jag alltid har varit författare för att jag alltid har skrivit så mycket.

 

Hur får man en berättelse att bli spännande?

Börja berättelsen med att det händer huvudpersonen något oväntat. Har du kapitel i berättelsen bör du försöka sluta varje kapitel lite mystiskt eller med att något händer (se gärna någon av mina böcker, t.ex. Vikingaträl, Giljotinen eller Faraos förbannelse.) Slutet på berättelsen ska vara oväntat och knyta ihop hela berättelsen.

 

Kan man ge ut böcker om man är under 18 år?

Givetvis kan du ge ut böcker om du är under 18 år. Det är bara att skicka till ett förlag. Däremot får du inte skriva kontrakt om du är under 18 år. Det är då dina föräldrar som får skriva på kontraktet.

 

Kan man skriva om precis vad som helst?

Visst kan man skriva berättelser om precis vad som helst.

 

Vad får du dina idéer ifrån?

Idéerna dyker upp när jag minst anar det. Ofta när jag sover. Då drömmer jag om något som gör att jag vaknar och börjar skriva mitt i natten. När jag såg en bild på en hund som blivit gipsavtryck fick jag en idé om att jag skulle rädda hunden från att dö i vulkanutbrottet. Det fick mig att skriva boken "Tillbaka till Pompeji".

Jag ville berätta om hur oskyldiga människor blev dömda till att vara häxor och brända levande på bål, därför skrev jag "Jag är ingen häxa".

Egypten har alltid fascinerat mig väldigt mycket. Därför började jag läsa allt jag fann om Egypten och faraonerna, sedan skrev jag "Faraos förbannelse".

Indianer har länge fascinerat mig, speciellt de indianer som lämnade efter sig enorma byggnadsverk med mystik omkring sig. Därför skrev jag boken "Den gömda Inkastaden".

Vikingarna har alltid haft rykte om sig att vara krigiska, men de var också duktiga handelsmän och reste över större delen av jorden, bland annat var det vikingar som upptäckte Amerika. Jag har länge varit fascinerad av vikingarna, vilket fick mig att skriva "Vikingaträl".

Digerdöden på 1300-talet var hemsk, man kunde drabbas av pesten och dö utan att veta om att man var smittad. Det ville jag att alla skulle veta, därför skrev jag "Svarta Döden".

När jag träffade min man Jan 1979 berättade han om Snapphanarna som stred i kriget mellan Danmark och Sverige. Då föddes idén till min bok "Snapphanar!" och jag började skriva den. Men det dröjde ända till 2006 innan boken kom ut i bokhandeln.

Franska revolutionen med sin giljotin, kungafamiljens prakt och överflöd och folkets otroliga fattigdom inspirerade mig att skriva "Giljotinen". Men det som verkligen fick igång tankarna om att skriva just den boken var när en bibliotekarie sa något som Marie-Antoinette sägs ha sagt: "Om folket inte har bröd får de väl äta bakelser istället." Den meningen väckte fantasin.

Riddartiden har alltid fascinerat mig med hästarna, rustningarna, slotten, vilket verkligen är något som väcker fantasin och det fick mig att skriva "Riddarsvärdet".

Krig är något fruktansvärt. Egentligen är det kungarna, presidenterna, kejsarna, ja makthavarna, som bestämmer att de vill ha krig. Men det är folket som får offra sina liv.  Det tycker jag är viktigt att skriva om. Dessutom vill jag att alla ska veta att Finland faktiskt varit en del av Sverige i sexhundra år. Därför skrev jag "Det glömda kriget 1808-1809".

Jag har skrivit många böcker som fortfarande ligger i byrålådan och kommer att tryckas någon gång i framtiden. Där har jag många olika typer av böcker, beroende på att jag har fått många olika idéer. Någon kanske berättar något för mig, jag hör en mening när jag åker tåg eller flyg och så spinner jag vidare på det och det blir en bok.

Som du förstår har jag en otrolig fantasi, på både gott och ont. För fantasin gör att jag blir väldigt mörkrädd när fantasin skenar iväg och lurar mig att tro att det finns massa hemska saker i mörkret.
                                                                                                    Kim i sitt arbetsrum.

 

Kan man göra en bra berättelse utan att i början veta vad berättelsen ska handla om?

Det är svårt att göra en bra berättelse om du inte vet vad den ska handla om. Då blir det mest prat i berättelsen och inte så mycket handling. Då är det inte så intressant för läsaren. Därför rekommenderar jag dig att arbeta med "Tanke-lappar"/ "Post-it-lappar". Där skriver du upp idéer och tankar, en för varje lapp, tills du har hela berättelsen klar för dig. DÅ kan du skriva din berättelse.

 

Jag har fastnat i berättelsen, hur kommer jag vidare?

Utan att veta vad du har skrivit hittills så ska jag försöka ge dig lite tips. För det första en fråga: Vet du i förväg vad du tänker skriva om? Om inte… Försök att följa dessa råd:

Ta en bunt Post-it-lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mera detaljer på varje lapp. Sortera dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta skriva på din berättelse förrän du har kommit på hur den ska sluta och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till. Du ska se att det blir en jättebra bok.

 

Jag vill gärna skriva en bok, men jag vet inte vad den ska handla om. Kan du ge mig ett tips?

Att ge dig tips om vad du ska skriva om är svårt. Ämnet måste ligga dig varmt om hjärtat, något du känner för, något du vill ska hända, något du önskar osv. Tänk efter… Vad vill du säga med din berättelse? Då är det lättare att komma på ett ämne. Du kanske vill prata om mobbing, hästar, hundar, kärlek, sjukdom, död etc. Hoppas att detta hjälper dig att komma igång.

 

Vilken är din favoritförfattare och varför

En av mina favoritförfattare är Agatha Christie. Jag har i stort sett alla hennes böcker. Det är spännande att försöka lista ut vem som är mördaren i hennes böcker. Jag lyckas aldrig. Dessutom har hon fantastiska miljöskildringar och tar läsaren med till exotiska spännande platser, eller till en förlorad tid och värld som är spännande att få inblick i.

Men jag har så många andra författare som jag tycker mycket om: Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, David Eddings, Katharine Kerr, Stephen King, Dean Koontz, Nora Roberts och många, många, många fler. Alla ger de mig något speciellt, en spännande stund i en alldeles egen värld. För det är ju det böckerna ger oss: En alldeles egen värld att krypa in i!

Lycka till med ditt skrivande önskar

Kim M. Kimselius

<< Tillbaka till föregående sida Vanliga frågor och svar 

<< Tillbaka till Hur man skriver en bok

 

                                                                                                  
                                                                                                   Kim, julen 2007. En mycket snöfattig jul.