Utkom 2011
15:e historiska äventyrsboken om Theo och Ramona
En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser. Boken avslutas med en gedigen faktadel
Baksidestext På liv och död i Andra Världskrigets skugga:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden!
Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2021 har Kim gett ut över 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.
Övriga böcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:
Tillbaka till Pompeji, 1:a boken
Jag är ingen häxa, 2:a boken
Faraos förbannelse, 3:e boken
Den gömda Inkastaden, 4:e boken
Vikingaträl, 5:e boken
Svarta döden, 6:e boken
Snapphanar, 7:e boken
Giljotinen, 8:e boken
Riddarsvärdet, 9:e boken
Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken
Snapphaneresan, 11:e boken
Kinesiska Draken, 12:e boken
Theos Pompeji, 13:e boken
Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken
På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken
På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken
Mayafolkets hemlighet, 17:e boken
Persiens Pärla, 18:e boken
Anastasias öde, 19:e boken
TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken
Döden på Island, 21:a boken
Äventyr i Uddevalla, 22:a boken
Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken
Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken
Hotet mot Venedig, 25:e boken
Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!
Böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:
Månstenen, 1:a boken
Skräckresan med Titanic, 2:a boken
Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken
Det osynliga folket på Island, 4:e boken
Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken
Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken
Silverskatten på Johannishus slott, 7:e boken
Recensioner av På liv och död i Andra Världskrigets skugga:
"Jag läser en del av Kim ibland, och då vill jag helst ha ett Ramona och Theo-äventyr. På liv och död i andra världskrigets skugga, från 2014, har en fantastisk inledning, helt storslagen:
Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning. Ljudet av de marscherande soldaterna överröstade motorernas brummande från de motorcyklar och bilar som körde längs kolonnen. Ljudet var så oväntat att både Theo och Ramona ryckte till, samtidigt som de såg ned på det Theo höll i handen; en gul stjärna av tyg. Det tecken judar var tvungna att bära på sina kläder under andra världskriget. Davidsstjärnan som Theo hade plockat upp från trottoaren utanför Ramonas föräldrars hus, efter att den gamla damen tappat den ur sin ficka.
***
En flicka stod framför dem och sträckte ut handen efter den gula stjärnan.
"Tappade jag den?" sa hon och snappade åt sig tygbiten innan Theo hann reagera.
Man kastas in i en ny tidsresa där flera råkar följa med, och råkar komma ifrån varandra; det känns helt omöjligt att saker går att ställa till rätta igen. Med några gömda på vinden i ett hus fullt av officerare och andra tillfångatagna och tagna till förintelselägret Auschwitz, känns läget hopplöst förtvivlat och väldigt farligt.
Jag tyckte mest om att läsa om Auschwitz, och följe en dokumentär på Netflix samtidigt. Det skulle jag nog inte ha gjort, för känslorna blev helt övermäktiga. Grymheterna har inget slut, jag vet saker jag inte vill veta, och det är därför den här boken, skrivet så våra unga kan läsa och förstå, så viktig - det är här det måste börja.
Lite om handlingen:
Ramona passar en SS-officers barn, samtidigt som Theo med flera, hålls gömda på vinden ovanför. Misstankar om henne väcks och att vara en som sympatiserar med judarna är oerhört farligt. Och hon vet att byggnaden, hon är ju från framtiden, kommer att bombas, jämnas med marken, frågan är bara när det hände och exakt var i tiden hon är nu. Hur ska hon rädda alla? Och så vännerna som förts till Auschwitz. Sorteringen där, en del förs till gasugnarna, andra skjuts på plats, några slussas vidare, in i lägret, och möter fasorna där.
Boken är hemsk och gestaltar den ofattbara grymheten, men den är samtidigt extremt viktig för nu är de överlevde från koncentrationslägren så gamla att de dör, och vi måste föra vad som hände vidare. Den här boken är den enda jag vet av sitt slag, som riktar sig till unga, varför jag tycker att den ska vara obligatorisk att läsa i skolan. Den är utan tvekan den mest gripande av alla Kims böcker jag läst, antagligen för jag läst så mycket om andra världskriget tidigare. Men den här boken plockade ner mig på en helt annan nivå än dokumentärerna; där ser man hemskheterna från soffans perspektiv, här var du en av barnen som kämpade, varje dag, att klara sig.
Läs den, minns och spara den. Ge den till era barn och barnbarn.Det blir inte viktigare än så här.
Tack för hårresande läsning" Författaren Åsa Persson
"Underbar och lärorik bok om en epok som ALDRIG får glömmas! Älskade den!" Författaren Bo Wiberg
"En riktigt bra bok, trots ett väldigt känsligt ämne är denna boken helt sjukt bra! Rekommenderar den djupt!" Maja på bloggen Drakfrukt
"Jag har läst båda böckerna som är spännande och verklighetstrogna. Du är värd allt beröm för dina fina skildringar och böckerna kan varmt rekommenderas!" Lena Andersson
"Trots ett tema som är både känsligt och tabubelagt tycker jag att Kim har gjort ett storartat jobb med den här boken." Annelie Nilsson
"En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona." Ingela Svensson
"Mycket bra skrivet! Personligt och fångande!" Kristina Fridensköld
"Otroligt spännande och ruskigt intressant!" Roxana Kaboli
"Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden ... genom att beskriva händelserna från olika sidor, t.ex. den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, får man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension." BTJ lektör Agneta Blomgren
"Denna bok var kusligt bra ... Som vanligt var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade." Kristina Simars bokblogg
Läs Smakprov ur På liv och död i andra värlskrigets skugga
Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som
e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.
Utdrag ur På liv och död i Andra Världskrigets skugga:
Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning. Ljudet av de marscherande soldaterna överröstade motorernas brummande från de motorcyklar och bilar som körde längs kolonnen.
Ljudet var så oväntat att både Theo och Ramona ryckte till, samtidigt som de såg ned på det Theo höll i handen: En gul stjärna av tyg. Det tecken judar var tvungna att bära på sina kläder under andra världskriget. Davidsstjärnan som Theo hade plockat upp från trottoaren utanför Ramonas föräldrars hus, efter att den gamla damen tappat den ur sin ficka.
"Det är inte sant", viskade Ramona och stirrade med skräckslagen blick på Theo, som skakade på huvudet åt sin dumhet.
Theo var arg på sig själv för att han hade plockat upp den lilla tygbiten. För även om han inte ville tro att det kunde vara sant, verkade Davidsstjärnan ha fått dem att förflyttas i tiden.
En flicka stod framför dem och sträckte ut handen efter den gula stjärnan.
"Tappade jag den?" sa hon och snappade åt sig tygbiten innan Theo hann reagera.
"Nej, vänta!" sa han och lyckades ta tag om flickans axel innan hon hann springa iväg.
Efter alla tidsresor Theo och Ramona hade gjort, hade de lärt sig att det oftast var det föremål som fått dem att resa i tiden, som var deras enda chans att ta sig hem till sin egen tid. Därför gällde det att ta tillbaka den gula stjärnan, annars skulle de aldrig kunna komma hem igen.
Klackarna som slog mot gatan var nu inte lika rytmiska. Soldaterna hade delat upp sig i mindre grupper som rusade in i de höga stenhusen.
"Vi måste härifrån!" väste flickan och hennes ljusa guldlockiga, långa hår flög runt huvudet när hon upprört ruskade på det.
Ramona kände hur fasan gjorde henne handlingsförlamad. De hade kommit till andra världskriget, då Hitler lät utrota judarna. Det verkade som om de stod tillsammans med en judeflicka, varför skulle flickan annars bära en judestjärna? De tyska soldaterna skulle säkert tro att även hon och Theo var judar, mörkhåriga som de var.
Vi måste ta oss hem igen! Nu! Direkt! tänkte Ramona, men gjorde ingenting eftersom hon helt enkelt inte kunde.
"Kan någon tala om för mig vad det är som händer?"
Rösten som hördes bakom Ramona fick henne att skälva till och ta sig ur handlingsförlamningen. I samma stund kände hon handen på sin axel. Hastigt vände hon sig om, vilket gjorde att handen släppte taget. Ramona trodde knappt sina ögon.