Döden på Island

Döden på Island av Kim M Kimselius


Utkom 2016

21:e boken om Theo och RamonaThingvellir, Geysir, Mývatn, Dimmuborgir, glaciärer och vulkaner, allt detta får du uppleva i Döden på Island. Följ Islands historia från de första bosättarna, fram till våra dagar. En historisk äventyrsbok som förutom ett spännande äventyr även ger dig oändligt mycket kunskap om Island. Visste du att Game of Thrones och Ronja Rövardotter är inspelad på många av de platser där boken utspelar sig? 

Baksidestext Döden på Island:


Ramona visste att det hon tänkte göra var fel, ändå kunde hon inte låta bli. Hon hade längtat efter att besöka Island.


Boken om Island låg där. Ramona grep tag i den. Genast blev hon yr och omgivningen suddig. En ny tidsresa hade påbörjats.


I nästa sekund befann hon sig tillsammans med sina vänner på en karg, blåsig sandstrand. Aldrig hade Ramona kunnat ana all den ondska och död tidsresan skulle föra med sig.Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2020 har Kim gett ut 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.Övriga böcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!Böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e boken

 

Recensioner av Döden på Island:


”Att åka till Island låter spännande - och vad är bättre än en bok när man inte vill vänta tills det blir möjligt?! Dessutom blir det mer resa av än jag själv skulle kunna - nämligen tidsresor! 

En lovande inledning: "Ramona visste att det hon var på väg att göra var helt fel..." Efter de raderna måste jag naturligtvis läsa vidare - vare sig jag hade tid eller inte. Och så fortsatte det. Mot slutet av kapitlet förstår man att Pluto - den älskade hunden - inte borde ha följt med. Ifall något oförutsett skulle inträffa. Det där med oförutsett och Pluto höll sig igenom hela boken. Och jag ville inte lägga den ifrån mig innan jag visste hur det gick med just Pluto. För hoppet är det sista som sviker. Trots allt. Från den ena tidsåldern till den andra följer jag det krympande gänget - och bland smittor, hot och andra kusligheter undrar jag om vänskapen... ska den bestå? Ska de klara sig? Trots allt? Ja, frågorna hopar sig och jag vill ha svar. Så jag vänder och vänder och vänder blad efter blad. Och till slut lägger jag suckande ner boken. Ja, det var ett bra slut. Trots allt!” Madeleine Blomberg


"Kim M. Kimselius Mästare på cliffhangers!...Spänningen, miljön, relationerna och alla grymt välplacerade cliffhangers gör att jag definitivt rekommenderar den här boken." Jenny Forsberg


"Jag har precis läst ut Döden på Island! Den va jättebra och ganska sorglig. Och efter lite gråtande så insåg jag att man ska ta vara på livet, för man lever bara en gång. Och när kommer nästa bok? Jag längtar tills den kommer ut! Kram Wilda."


"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5


"En resa genom tid och rum i den isländska historien som bjuder på många oväntade vändningar. Både folk och miljöer får liv och färg genom Kims berättelse och det dramatiska isländska landskapet kommer till sin fulla rätt. Det är med skräckblandad förtjusning man vänder blad och läser vidare." Ingela Svensson....


Se bilder från platserna där boken utspelar sig: Thingvellir och Dimmuborgir.


Se bokomslaget till Döden på Island växa fram. 

E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.


 


 

Utdrag ur Döden på Island:

Byn låg mellan två långa bergskedjor, bestående av vulkaner. Böljande mjuka grässlänter överst på den vänstra vulkankedjan, avslutades tvärt av en spets och en brant sluttning som nederst bestod av grus.


På den högra sidan var bergen högre och vulkantopparna snötäckta. Molnen dansade likt älvor runt de snötäckta topparna.


De såg hur byns hus låg ihopträngda på den smala gröna hyllan nedanför vulkantopparna.


Theo lyfte blicken och såg upp på det stora berget. Så likt hans eget Vesuvius som en gång utplånat hans hemstad.


Han var nästan övertygad om att även detta berg var en vulkan. Om den fick utbrott skulle all snö och is smälta på bergets sidor och störta ned mot husen och människorna. Det skulle få en lika dödlig utgång som när Pompeji förintades av aska.


"Vi kan väl be om husrum där borta i byn?" sa Ulrika.


Här tänkte han inte stanna, de måste fortsätta härifrån. Theo kände hur oron gnagde i magen. Var det inte ett svagt muller han hörde, darrade inte marken under hästens hovar?


Theo hade under ritten hört Ulrikas ständiga gnäll. Två gånger hade hon fallit av hästen. Även om Islandshästar var något av det lättaste att rida på när de töltade, hade Ulrika ändå lyckats glida av. Hon var ingen hästmänniska. Om det inte hade varit för henne hade de hunnit betydligt längre vid det här laget.


Vi kan väl stanna och sova i byn", sa Robert. Han höll hela tiden med Ulrika.


Ramona red upp till Theos sida.


"Varför vill du inte stanna?" sa hon lågt.


"Det där berget, Lakagígar, påminner alltför mycket om Vesuvius", sa Theo och såg mot berget.


Längre bort såg han rökpelare stiga mot skyn. Heta källor. Vulkanisk aktivitet. Oron ökade inom honom.


Innan Ramona hann fråga Theo hur han visste namnet på berget, hördes Ulrika klaga.


"Hästen stöter så hemskt att det känns som om inälvorna skakats loss och ramlar omkring huller om buller inuti mig. En del av dem försöker tränga upp hur halsen. Kan vi inte stanna?" sa Ulrika.


"Det går inte!" sa Theo bestämt.


"Men titta! Det går en väl upptrampad ridväg mot byn. Det är bara att följa den. Titta!" sa Ulrika. "Varför har vi så bråttom? Thingvellir ligger kvar när vi kommer dit."


"Vi fortsätter, Ulrika!" sa Ramona, med en röst som inte tillät motsägelse.


Hon hade hört oron i Theos röst, hon visste vad han hade gått igenom. Hon hade varit där och själv känt på vulknanens vrede. Inte heller hon ville uppleva det igen.


"Det finns stenhus utefter ridvägarna, salighetshus, en typ av räddningsstugor där ryttare kan stanna till. De är byggda sv metertjocka väggar av lavasten. Har vi tur har någon som tidigare passerat där lämnat stugan i gott skick", sa Ramona.


"Men det är ju dumt. När byn ligger alldeles där vid berget. Där har de mat och sängplatser och..."


Ulrika tystnade.


Ett dovt muller hördes och marken skakade så kraftigt att hennes häst tog ett snedsteg. Mer behövdes inte för att Ulrika skulle falla till marken. I nästa sekund skakade jordskorpan till, en spricka öppnade sig under Ulrika och med ett högt skrik, som snabbt klipptes av, försvann hon..... 

ISBN-nr 978-91-86485-63-4


E-bok ISBN-nr 978-91-86485-64-1


Tillbaka till huvudsidan om böckerna
Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris

De utländska utgåvorna av

Döden på Island

Isländsk utgåva