Mysteriet med Guldgubbarna


Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris

Mysteriet med Guldgubbarna

av Kim M Kimselius 


Utkom 2017

5:e boken i serien Theo- och Ramonaäventyr

Historisk äventyrsbok


De 42 guldgubbarna som hittats i Vång utanför Ronneby i Blekinge, är det hittills tredje största fyndet i Sverige. I verkligheten är de inte större än en tumnagel och är tillverkade i lövtunn guldfolie. De dateras till 500–700-talen efter Kristus. Boken ger en målande beskrivning av ett samhälle under järnåldern.I serien Theo- och Ramonaäventyr blandar Kim fantasy och fakta på ett helt annat sätt än hon gör i den historiska äventyrsserien Theo och Ramona.


 Baksidestext Mysteriet med Guldgubbarna:

Berättelsen tar dig med på en resa genom Blekinge och levandegör de historiska platserna, samt byn Vång under järnåldern. Här får du ta del av vardagen och det händelserika liv folk levde på den tiden. Hit färdas Theo och Ramona genom tiden, efter en oväntad gåva i form av en guldgubbe, som för dem till platsen där den blivit tillverkad. Guldgubben har många överraskningar i beredskap åt de båda vännerna. Det är en kraftfull figur. När omgivningen inser det vill många ha dyrgripen. Mordplaner vävs. Till slut knyts trådarna samman och döden hänger som en skugga över Theo och Ramona. Då händer det som inte får hända...


Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2021 har Kim gett ut över 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.
Övriga böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e bokenBöcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!....
 

Recensioner av Mysteriet med Guldgubbarna:


"Boken om Guldgubbarna är läst och är lika spännande som de andra böckerna om Theos och Ramonas äventyr." Marianne Åkesson


”Läsarna vet vad de kan finna hos Kim M. Kimselius: spänning och äventyr i en historisk miljö som blir till en fantasyvärld, baserad på fakta. Och visst ger det extra krydda till berättelsen om de mystiska guldgubbarna att de faktiskt har funnits på riktigt, att man kan gå och titta på dem i en monter på ett museum!" Katarina Mazetti


"En arkeologisk skatt och Kims fantasi är allt som behövs för att historien ska bli verklig. En försvunnen tid målas upp och får liv och färg." Ingela Svensson


"Den är jättebra! Intressant historieperspektiv." Monica Carlsson....

Utdrag ur Mysteriet med Guldgubbarna:

Långsamt öppnade Ramona sin knutna hand, finger för finger. Hon visste att det låg ett föremål där. Hon hade fått det kastat till sig i samma ögonblick som de reste tillbaka hem efter tidsresan till Island.


Hon kände Theos grepp om hennes hand hårdna. Hon hörde hur han svalde när även han insåg vad som hade hänt. Ramona lyfte blicken och såg på honom.


"Förlåt! Jag kunde inte hjälpa det", sa hon och kände hur blicken blev suddig när besvikelsens tårar vällde fram.


"Jag vet. Det är inte ditt fel", sa Theo och lät tummen stryka över Ramonas handflata. "Se efter vad det är du håller i. Kanske kan det ge oss en ledtråd till var vi befinner oss."


Ramona drog den halvt öppnade handen över ögonen och fick bort diset av tårar. Sedan sänkte hon handen och höll den mellan dem båda. Därefter lät hon alla fingrar släppa greppet om föremålet.


Båa flämtade till när de såg vad det var för något.


"Så litet!" sa Theo coh böjde sig närmare för att undersöka föremålet.


"Det kändes inte så litet när jag tog emot det. Dessutom kändes det betydligt tyngre", sa Ramona och kunde inte slita blicken från det som glimmade i hennes hand. "Kanske har det krympt under tidsresan."


Theo skrattade till.


"Nej, det tror jag inte. Något sådant har aldrig hänt tidigare. Men varför fick du den?"


Ramona svarade inte på frågan, eftersom hon inte hade en aning om vad hon skulle säga. Hon stod bara tyst och såg ned på det glimmande föremålet.


Theo lyfte blicken från Ramonas hand, drog henne intill sig och kramade hårt. Han förstod hennes tystnad.


"Har du ingen aning om var vi befinner oss?" sa han.


Ramona skakade på huvudet utan att säga ett enda ord.


Just nu kändes det som om Theo och hon var de enda levande människorna på hela jorden. Kanske var de det. Kanske hade de kommit till framtiden, all jordens befolkning hade dött ut och de skulle bli de nya Adam och Eva. Men varför hade de blivit skickade hit?


"Jag tror att vi har en historia att berätta", sa Theo, som mindes Ramonas ord om att hon tänkte skriva ned allt de hade upplevt under alla tidsresor.


Sedan skulle hon försöka få ett förlag intresserat av berättelserna. Som hon givetvis skulle säga var påhittade. Vem skulle tro Ramona om hon sa att hon hade upplevt allt personligen?


Ramona bet sig i läppen och studerade omgivningen. Inte en enda människa. Då hördes skällandet av ett rådjur och leendet sprack upp i Ramonas ansikte. Det fanns i alla fall djur under den här tidsåldern.


"Ja, jag tror att vi har en historia att berätta, något att föra vidare till vår generation. Något som får dem att vara rädda om varandra och om jordens resurser. Jag tror att vi är någonstans i gryningen av jordens födelse", sa Ramona.


"Hmmm. Där tror jag du har fel", sa Theo. "För om så var fallet skulle den där lilla krumeluren inte ha funnits. Och det är den som har tagit oss hit."


Ramona insåg att han förmodligen hade rätt.


Båda såg ned på föremålet i Ramonas hand.
...
E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker. 


ISBN-nr 978-91-86485-71-9


E-bok ISBN-nr 978-91-86485-72-6Tillbaka till huvudsidan om böckerna