Tsunamikatastrofen i Lissabon

Tsunamikatastrofen i Lissabon av

Kim M Kimselius


Utkom 2018

23:e boken om Theo och RamonaEn jordbävning inträffade i havet nära Lissabon, Portugal, den 1 november 1755. Man tror att jordbävningen var i närheten av nio på dagens Richterskala. Skalvet inträffade 9.30 på förmiddagen och varade cirka sex minuter. Det orsakade stora skador på staden. En halvtimme efter skalvet kom en flera meter hög tsunami. 

Baksidestext Tsunamikatastrofen i Lissabon:

En jordbävning inträffar i havet nära Lissabon, Portugal, den 1 november 1755. Jordbävningen är mycket kraftig. Skalvet orsakar stora skador på staden. Theo och Ramona befinner sig mitt i katastrofens centrum. De kämpar för sina liv, tillsammans med alla andra drabbade. De människor som klarat sig andas ut, utan att veta vad som är på väg mot dem. En halvtimme efter skalvet kommer en flera meter hög tsunami. Mitt i vägen för den gigantiska vågen står de överlevande, som flytt ned till hamnen för att undkomma fallande byggnader och eldens härjningar. Ännu en gång får de kämpa för att överleva.


En levande skildring av händelserna som tog många av stadens liv och förintade större delen av Lissabon. En oförglömlig läsning!Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2020 har Kim gett ut 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.Övriga böcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!Böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e boken
 

Recensioner av Tsunamikatastrofen i Lissabon:


”Kim M. Kimselius fortsätter i en ungdomsboksgenre som är präglad av historiska tidsresor som är väl förankrade i fakta och görs med god inlevelseförmåga och entusiasm. --- I sin fantasyartade berättelse med syftet att levandegöra historia och faktiska människor, lyckas författaren såväl levandegöra miljön som skapa spänningsmoment vilka bör kunna fånga unga läsare på väg in i historiens och litteraturens världar. Kimselius berättar rakt och rappt.” Lektör Michael Economou BTJ-häftet nr 3, 2019


"Fick boken Tsunamikatastrofen i Lissabon i julklapp av Börje. Vilken underbar bok. Den fängslade mig från första till sista sidan." Tina Guldbæk Gunnarsson‎


"Kim har med denna bok överträffat läsning 😊. Det är spänning från första till sista sidan och man kan inte sluta läsa! Äventyr och Romantik och underbar vänskap i en verklighetsbaserad miljö! Theo och Ramona är båda så härliga karaktärer och man önskar nästan att de fanns i verkligheten! Läs denna! 5 av 5 möjliga." LillaLotta


"Att väva ihop en bra historia för ungdomar med just historia är en konst och det lyckas Kim Kimselius extremt bra med i denna bok (det bästa med boken). Man sträckläser och sugs in i handlingen och jag tycker att denna bok är en av författarens bästa (boken var spännande!). Det är en bra balans i boken och jag tyckte även om faktadelen i slutet. 5 av 5." Carola Winberg


"Så bra och fängslande från första till sista sidan! Äventyr och Romantik i verklighetsbaserad miljö. Ett av Theos och Ramonas absolut bästa äventyr! 5 av 5." Lotta Sandström


"Gestaltningen var helt otrolig, det kändes verkligen som att man var där. Den var otroligt spännande och omöjlig att lägga ifrån sig, för att man oroade sig för karaktärerna. Åh, jag älskade verkligen katten! Lärde mig mycket och vill besöka Lissabon. Jättebra miljöbeskrivning och jag kan inte rekommendera den nog. Kim M. Kimselius, dina böcker är bäst! På en skala 1-5 ger jag en mycket stark 5a." Författaren Michaela Larsson


Lärare och elever på Maria Montessoriskolan i Lund har tyckt till om boken:

Läraren Marie Lundell skriver så här om boken: 

"Detta är en superbra bok som handlar om en katastrof och en händelse som jag inte hade någon aning om att den hade hänt. Jag hade velat ha mer information om själva tsunamin och dennes framfart då den fick väldigt liten beskrivning jämfört med jordbävningen. Då även boken heter som den gör trodde jag det skulle vara mer om just detta. Men vilken målande beskrivning om hur Lissabon såg ut både innan och efter katastroferna som inträffar i landet. Känslor och tankar om hur folk mådde och vad de upplevde fick en att tänka till. Det var jobbigt att boken slutade med en ny tidsresa för man vill bara ta upp nästa bok för att se var de hamnar och vad de är med om där. Boken är spännande och man vill bara läsa ett kapitel till och ett till och ett till och ett till."

Här är elevernas omdömen:

"Jag ger den här boken 5/5 stjärnor för att det är den bästa bok ever för att det känns som att det är verkligt och allt jag gillar att böcker har med är med: kärlek, vänskap, verkliga händelser, målmedvetenhet och spänning. Boken var fantastisk!"

"Jag ger boken fyra stjärnor för att den var superbra och spännande. Den hade mycket handling och spänningen tog aldrig slut. Det är bara få författare som klarar det."

"Boken får 4/5 stjärnor. Den var väldigt bra skriven, det här med att man fick se det ur flera vinklar fascinerade mig."

"Den här boken får 4 av 5 stjärnor för att det hände mycket i boken och det var en bra avslutning, med typ beskrivningar av omgivning och annat så att man lever sig in i boken."

"Den får 4/5 för att den var bra och jag hoppas att det kommer en till bok."

"Jag ger 5 stjärnor för att jag tyckte hon beskrev hur de kände väldigt bra och man blev slukad av spänning."

"Jag ger boken 3,5 stjärnor. Jag tyckte boken var bra för att jag gillar att den handlar om något som har hänt på riktigt och att man har blandat in fantasi i det. Jag gillar även boken för att jag tyckte att den var väldigt äventyrlig och väldigt spännande. Jag tyckte även att det var bra för att jag hade inte läst den här innan och jag kommer att fortsätta att läsa andra böcker från den här bokserien."

"Jag tyckte att den förtjänar 4,5/5 för att den var bra och inlevande."

"Fem stjärnor. Den var jättebra och en anledning var att den beskrev från olika perspektiv, inte bara Theo och Ramonas perspektiv och att den var lagom lång och cliffhangern i slutet var jättebra. Hela uppbyggnaden var bra med olika personkonflikter och hur allting var uppbyggt med handlingen."

"Jag ger fem stjärnor för att den var perfekt, det var väldigt dramatiskt, lite oroligt, men jag gillar drama, så därför får den fem stjärnor och den var riktigt spännande."

"Den får fyra av fem stjärnor för jag gillar mer typ spionböcker,men denna var ändå spännande och alla miljöer och händelser var väldigt välbeskrivna, så man kände nästan att man var en del av berättelsen."

"Den får fem stjärnor för att den var intressant och det var alltid något som hände. Och det var spännande.""Att väva ihop en bra historia med just historia är en konst och det lyckas du extremt bra med i denna bok (det bästa med boken). Man sträckläser och sugs in i handlingen och jag tycker att denna bok är en av dina bästa (boken var spännande!). Det är en jättebra balans i boken. I någon enstaka bok som du skrivit tidigare får jag ibland en känsla ibland av att du har så mycket information/händelser som du vill få ner så det känns som du haft ”bråttom” att skriva 😊 (=jag läser den snabbare och snabbare). Men Tsunamikatastrofen i Lissabon är perfekt och en njutning att läsa. Och jag älskar även din faktadel (jag lärde mig både från den och storyn)!" Carola Winberg


"Vilken bok! Som vanligt när det gäller Ramona och Theo äventyr. Spänning från första till sista sidan. En stark skildring av historik och påhitt om folks öden och upplevelser!

Jag hade själv inte hört så mycket om denna katastrof så man lär sig mycket av dina böcker också. Spännande att följa även din resa för att fina fakta och inspiration till denna bok.

Redan som ungdom när jag läste dina böcker slogs jag av hur tiden bara kan flyga iväg när man läser. Man kan helt enkelt inte sluta. Man vill hela tiden veta. Vad händer nu? Vad leder detta till? Hur tänkte han/hon där? Svaren kommer sakta men säkert krypande ju längre man läser men en del karameller får man suga längre på. För alla som älskar spänning blandat med lätt fakta och romantik rekommenderar jag denna bok starkt.

Tack Kim för ännu en klassiker." Lotta Sandström


"Jag blev otroligt överraskad av att Kim fick med mig på en världsresa genom tiden. Hon tog mig till Lissabon året 1755. Av hennes berättelse så kunde jag känna, se och höra det som hände där och då. Hon målade upp en värld som var enkel för mig att se. Kim berättar på ett levande sätt och lär mig historia på vägen. När jag hör om något som är intressant. Då söker jag på det. Jag sökte på Tsunamikatastrofen i Lissabon och fick läsa att det faktiskt har hänt en gång i tiden. Det gjorde boken än mer intressant. Kim har fått mig att vilja åka till Lissabon och besöka platser som har betydelse för landet. Jag skulle också vilja göra en tidsresa. Tänk om det hade varit möjlig. Kim har skrivit boken på ett sätt som gör den mycket lättläslig. Den har många kapitel vilket jag tycker är positivt. Det får mig att bara vilja läsa ett kapitel till, och ett till, och ett till….osv. Och det var det jag gjorde. Det tog inte lång stund för mig att läsa ut boken.Kim har satt in både historiefakta och bilder från hennes research när hon var i Lissabon. Tack vare det har jag lärt känna både landet och staden. Härligt. Tack Kim för den spännande och mycket intressanta boken." Elisabeth Andersson, Sjubarnsmamman"Nu har jag läst klart boken. Boken är svår att lägga ifrån sig så jag hade hoppats kunna läsa den fortare men har börjat få problem med att läsa böcker, efter en 10-15 minuter får jag fruktansvärt ont i huvudet och då går det inte att fortsätta. Som tur är finns väldigt gott om ljudböcker. Det bästa med boken är alla minnen som kommer tillbaka från det andra böckerna och glädjen man känt sen man var liten. Sättet du beskriver djuren på som gör dem till en familjemedlem som man bryr sig om och inte bara ett djur som utfyllnad. Hur du beskriver platserna som får en att känna sig som om man är där själv och ser det framför sig. Jag tyckte boken var väldigt spännande man oroade sig för flera av karaktärerna även Theo och Ramona (även om man vet att de kommer klara sig). Man kan inte låta bli att undra hur det gick alla de stötte på, och hela staden. Man fastnar så för karaktärerna att man vill veta hur det gick för dem senare.Jag hade aldrig hört talas om Tsunamin och jordbävningarna i Lissabon innan jag läste boken så det skulle jag väl absolut säga att jag lärt mig något nytt. Jag ger den precis som de andra böckerna jag läst en solklar 5a." Lillemor Sunnegård"Vi får verkligen befinna oss i Lissabon under katastrofens centrum och det är tydligt att författaren gjort en gedigen research då boken är väldigt välbearbetad. Stundtals är den obehaglig att läsa, men det kanske inte kommer som en överraskning då den handlar om en jordbävning och tsunamikatastrof." Barnboksfamiljen


"Annandag jul 2004 lärde jag ett nytt ord, tsunami. Ordet är japanska och betyder flodvåg. En sådan uppstod i Indiska Oceanen till följd av en jordbävning på havsbotten och orsakade den svåra katastrofen runt oceanen, främst i Thailand. Men ordet var helt nytt för mig och jag har aldrig hört om någon annan tsunami, vare sig förr eller senare. Men det kan väl ändå inte vara den enda som inträffat? Nej, nu känner jag till en tsunami till, tack vare Kim M Kimselius.Den 1 november 1755, på Alla helgons dag när i stort sett varenda människa i Lissabon var i kyrkan, inträffade först en av de kraftigaste jordbävningarna någonsin, närmare 9 på dagens richterskala. Kyrkorna rasade samman över människomassorna, och de många vaxljusen som var tända orsakade eldsvådor. De människor som inte dog i rasmassorna sökte sig mot hamnen, bort från elden och i hopp om att komma på en båt som tog dem från katastrofen. Då kom tsunamin… I detta inferno befinner sig Ramona och Theo, på en av sina tidsresor och med uppdrag att rädda en kvinna från att dö av en fallande sten. Det är på håret att de själva klarar sig med livet i behåll, särskilt Theo råkar riktigt illa ut. Och som läsare sitter du nästan och håller andan, när du befinner dig mitt i kaoset. Du nästan känner hur stenar faller från ovan ner omkring dig, och i nästa stund virvlar du bort i vattenmassorna.Historia är både spännande och kul när det är Kim som berättar!" Läraren Cecilia Andersson


”Kim har på ett imponerande sätt vävt in tidstypisk fakta i sin fängslande roman om tsunamikatastrofen i Lissabon. Boken levandegör Lissabon 1755 på ett gripande och engagerat sätt både kulturellt och geografiskt. Kim berättar med stor inlevelse om en världshistorisk katastrof. Bra inkörsport till staden Lissabons värld idag och igår! Givande introduktion till Lissabon som turistmål!” Märtha och Thomas Rebert"Kim har en otrolig förmåga att göra personer och miljöer levande enbart genom sina ord. Jag kan med lätthet se, lukta och uppleva samma fasa som personerna i boken gör när de hamnar mitt i en naturkatastrof. Men mitt i allt elände finns även en vacker beskrivning av staden Lissabon som den kan ha sett ut före jordbävningen. Kim tar dig med på en underbar resa till hennes Lissabon. Hennes kärlek till staden lyser igenom i varje ord." Ingela Svensson


....


 

E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.


 

Utdrag ur Tsunamikatastrofen i Lissabon:

Det är få förunnat att skriva. Det är prästernas jobb. Ett av deras sätt att behålla makten över folket. Men jag har aldrig kunnat underordna mig övermaktens regler. Därför har jag lärt mig på egen hand. Jag har stulit denna bok, penna och bläckhorn i sakristian, ja ett helgerån, men nog så viktigt, för jag visste att jag en dag skulle komma att behöva berätta.

På grund av inkvisitionen vågar jag inte berätta om mina farhågor för någon. Inte ens min älskade storasyster. Hon har bett mig hålla tyst om allt sådant som kan anses som häxeri i andras ögon. Det är svårt. Hur ska jag kunna dölja mitt riktiga jag. Min syster säger att döden väntar mig om jag inte bär en mask av okänslighet. Då menar hon inte en riktig mask, utan att jag inte ska visa mina känslor. Hur ska jag kunna låta bli? Det är inte jag.


De senaste dagarna har oron förstärkts. Stora flockar av fåglar lyfter med ens från marken, svävar oroligt runt, för att sedan landa igen. Dock dröjer det inte länge förrän de ännu en gång rastlöst lyfter mot himlen.


Hundar och hästar är inte sig lika och i min dröm, som jag måste kalla det enligt min syster. Jag kallar det för föraning. Men i alla fall, i min dröm ser jag detta som tecken på en stor katastrof. Då ska hundarna yla, fåglarna lämna jorden och hästarna skria av fasa. Gud slår med hänsynslöshet över fattig och rik, utan urskillnad. Inte ens jag kommer att skonas.

När jag berättar detta för min syster skrattar hon bort det som dumheter. Men jag vet. Det har jag alltid gjort.När jag skriver detta har allt börjat. Jordens undergång är nära. Vad spelar det för roll om jag berättar, vi kommer ändå alla att dö. Men min syster har satt munkavel på mig och förbjudit mig att yppa ett enda ord.


”Om inte för din egen skull, så för min!” sa hon, och det fick mig att förstå hur allvarligt det är.


Marken går i vågor under mig, hundarna vänder nosarna mot skyn och ylar, hästarna skriar och samtliga stadens fåglar har lyft och svävar som hotfulla svarta moln över Lissabon.

Kyrkklockorna klämtar av markens hävningar och jag hör redan de första skriken av fasa utanför. Även här inne skriker folk för fullt och det är full panik.


Nu ser jag hur kyrkans väggar börjar bågna, stenarna faller ned en efter en och krossar människorna som inte hunnit fly. Jag vet att mitt öde är beseglat. Det är ingen idé att jag försöker undkomma. Vad som än händer är det mening…En man drog ut mig ur kyrkan. Det var i sista stund, för strax därefter föll taket in och krossade allt och alla därinne. Nu ser jag lågor inifrån kyrkans skelett. Altarduken har fattat eld av ljusstakarna som vält.


Det ÄR jordens undergång. Gud har lämnat oss. Varför skulle han annars låta bränna ned de hus vi har byggt till hans ära?


Vart jag än vänder och vrider mig ser jag bara elände, hör skrik av fasa, gråt och jämmer.

Spring till havet skriker de! Och människorna flyr genom ruinerna, bort från elden som hotar bränna dem, bort från dammolnet från krossade hus.


Det är som om en dimma har sänkt sig över oss, men allt är stoftmoln som färgas orange av eldarna som bryter ut.


Jag hör min syster ropa: ”SPRING! SPRING!”


I samma stund hör jag ett muller som inte är av denna värld. Jag vänder blicken mot havet, där skeppen dansar fram på höga vågor som kastar sig in över staden, långt in över torget och alla människor som sökt tryggheten där.


”AKTA!” skriker någon och jag ser upp, just i tid för att se stenen falla…
.... 

ISBN-nr 978-91-86485-83-2


E-bok ISBN-nr 978-91-86485-84-9


Tillbaka till huvudsidan om böckerna
Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris