Månstenen


Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris

Utdrag ur Månstenen:


Theo och Ramona vandrade på stranden vid Haväng i Skåne. En rejäl vårstorm hade spolat upp mängder av bärnsten på den långa sandstranden.


Hand i hand gick de och granskade marken för att hitta de gyllenguldbruna bärnstenarna. Den antika förlovningsringen gnistrade på Ramonas hand och hennes bröst var fyllt med glädje.


En plötslig förväntan steg inom Theo, han såg på Ramona, såg hennes leende och glittrande ögon och trodde att känslan i bröstet kom av all den kärlek han kände för henne, utan att ana att känslan berodde på något helt annat som strax skulle inträffa.


”OJ! Titta där!” ropade Ramona och pekade mot något som låg på marken ett par steg framför dem.


Theo såg, utan att riktigt förstå vad det var han tittade på. Det var något blodrött, oregelbundet, som en köttklump. En rysning gick genom honom eftersom det inte bara var bärnsten stormen spolade upp på stranden. Här låg plastflaskor, livbojar, träbitar, nylonlinor, några klädesplagg…


Kläderna fick Theo att inse att det röda föremålet mycket väl kunde vara en bit av en människa. Alla de andra sakerna kunde ha flutit iland från en kapsejsad båt, där en olycka hade hänt. Någon hade dött!


Theo ville vända om. Han ville skydda Ramona från det här, men hon drog honom ivrigt fram mot den blodröda klumpen. Innan Theo hade hunnit hejda henne hade Ramona böjt sig ned och plockat upp föremålet.


”Det är en… En…”


Ramona granskade det blodröda föremålet i sin hand. Hon var inte riktigt säker på vad det kunde vara. Det såg ut som en sten, kändes nästan som bärnsten, men aldrig tidigare hade hon sett en blodröd bärnsten.


”Det är en månsten!” sa Theo och andades lättad ut, när han såg det stenliknande föremålet i Ramonas hand.


Han lade armen runt henne. De stod tätt tillsammans på den långsträckta sandstranden. Vågorna nådde ibland nästan ända fram till deras fötter. Vinden friskade i och ökade hastigt i styrka. Stora, svarta moln tornade upp sig vid horisonten och kom med rasande fart emot dem. Ingen av dem lade märke till det, eftersom de var helt uppslukade av den blodröda stenen.


”En månsten?” sa Ramona, lyfte blicken från den blodröda stenen och såg på Theo. ”Varför säger du så?”


”Ibland när månen ligger precis över horisonten är den så där blodröd och enorm. Ja inte för att stenen är speciellt stor, men den har samma färg som månen kan ha vid vissa tillfällen!” sa Theo.


Han kände plötsligt samma känsla av förväntan som tidigare och såg sig omkring. I samma stund slog en våg över deras fötter och de hoppade bakåt. Ramona var nära att tappa den blodröda stenen.


Månsten, tänkte Ramona. Det är ett fint namn. Det ska jag kalla den för.


I nästa sekund insåg hon att det inte bara var vågorna som nådde längre upp på stranden. Hon såg även det kolsvarta moln som närmade sig. Ibland bröts svärtan av blixtar som skar genom det mörka molnet.


”Åskväder på våren?” sa Theo och såg på Ramona, som bara skakade på huvudet.


Plötsligt kände hon sig rädd, utan att kunna förklara varifrån känslan kom.


”Skynda dig! Vi måste springa till vandrarhemmet!” sa hon och blev medveten om att hon hade varit tvungen att höja rösten för att överrösta vågornas brus, vindens tjut och åskknallarna som nu verkade komma direkt på varandra.


Innan någon av dem hade hunnit ta ett enda steg var ovädret över dem. De dränktes i ett intensivt skyfall, medan blixtar slog ned i sanden runtomkring dem.


Månstenen började glöda.Vill du läsa mer?


Det här är första boken i en ny serie som heter Theo- och Ramonaäventyr. Blev du nyfiken?ISBN-nr 978-91-86485-40-5

E-Bok ISBN-nr 978-91-86485-38-2


Tillbaka till huvudsidan om böckerna >>


Månstenen

Månstenen av Kim M Kimselius


Utkom 2013

1:a boken i serien Theo- och Ramonaäventyr


Detta är första boken i en ny serie om Theo och Ramona. I serien Theo- och Ramonaäventyr hittar du berättelser som läsarna har bett Kim M. Kimselius att skriva. Här är det blandat historiska äventyrsböcker och fantasy. Kanske kommer du att hitta din favorit i den nya serien om Theo och Ramonas spännande äventyr.

Baksidestext Månstenen:


En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit.


Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig.


Då börjar Månstenen glöda...


Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2021 har Kim gett ut över 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.Övriga böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e bokenBöcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!

Recensera boken på GoodreadsRecensioner av Månstenen:


"En mysig bok att läsa nu på hösten. Man kände igen sig i mycket från nyheterna ang. framtiden, något som var väldigt roligt! Spännande rakt igenom från sida 1!" Emma Bookzoem


"Spännande och lättläst med ett politiskt budskap. Precis den typ av bok som jag älskade att läsa när jag var i tolvårsåldern och njutbar även nu när jag är vuxen... :-) Ska ta mig samman och läsa Kims andra ungdomsböcker (har bara läst hennes Att skriva med glädje tidigare)" Eva Holmqvist


"Boken, precis som hennes andra böcker som jag läst, är spännande från början till slut och man kan inte veta vad som kommer härnäst. Språket är väldigt bra och välskrivet som i de andra böckerna. Vill man ha en spännande och lättläst bok med anknytning till fantasy så är detta en bok man SKA läsa för så bra är den. Jag rekommenderar den till alla, stora som små, som är nyfikna på Kimselius och hennes mästerverk eller vill läsa något nytt." Lexie läser


"Har precis läst ut din bok Månstenen. En riktig bladvändare den med. Spännande och drivande!" Bibliotekarie Marianne Toftebjörk.


"Grymt bra! Tack Kim M Kimselius för alla underbara böcker." Paulina Nilsson.


"Den är jättebra. Det var inte lätt att lägga ifrån sig." Sofie Nilsson


"Har läst Månstenen jättemånga gånger!! Love it!! Tack!" Agnes Adolfsson


"Mycket spännande och på vissa ställen väldigt skrämmande. Katastrofen som Kim beskriver i boken känns verklig, som att det faktiskt skulle kunna hända." Journalist Gabriella Poopuu


"Läste med nöje detta annorlunda äventyr med Theo och Ramona. Spänningen växer för varje kapitel och är snäppet vassare när det inte finns någon historisk händelse att förhålla sig till. Beskrivningar, dialoger och skildringar av miljöer och omgivningar är lika levande som vanligt! Man skulle nästan kunna tro att Kimselius varit där själv." Ingela Svensson


"Nu har Kimselius, tillsammans med Theo och Ramona, tagit det stora steget in i riktig FANTASY. Det blir en nervkittlande resa! En berättelse med många aktuella och heta ämnen som flätas in i fantasins värld. Kan jag gissa att den hamnar på skolornas läslistor?" Annelie Nilsson


"Jag har läst färdig Månstenen. Den var helt otrolig." Zahra Königin Hamidi

Klicka här för att läsa Smakprov ur Månstenen.E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.