Hur du skriver fantasy


"Det är ett viktigt jobb du gör!

Du skriver med glädje, sådant andra läser med glädje och glädje behöver vi mycket av.

Du är en ambassadör för läslusten, glädjen och för det skrivna ordet."

Solveig Vähäkuopus brev till Kim M Kimselius


Hur du skriver fantasyTycker du om att skriva och har mycket fantasi är fantasy perfekt för dig. Då kan du bygga upp en helt egen värld, med talande djur, magiker, häxor och trollkarlar, ja du kan skriva om precis vad du vill.Vad är fantasy?

Fantasy är en fantasivärld, lite som en saga. Ofta liknar den medeltiden med slott och riddare. I fantasyböcker finns även drakar, monster, häxor, hjältar och fiender. Vissa fantasyböcker innehåller två världar, till vilka man kommer genom en magisk port, en garderob, genom ett hål i ett träd eller något annat.


Oftast har huvudpersonen, som då är hjälte, ett uppdrag att utföra, han/hon ska rädda någon, leta efter något eller någon. Handlingen är vägen till målet, då huvudpersonen hittar personen han/hon ska rädda, eller hittar den skatt/det föremål han/hon letar efter.

För att en fantasyberättelse ska bli riktigt spännande måste hjälten möta på svårigheter i form av fiender, eller några andra hinder. I fantasyböcker använder personerna magi, både de onda och de goda.Att skriva fantasy

Det finns lika många sätt att skriva fantasy som det finns författare. Jag skriver både historiska äventyrsböcker, deckare och fantasy. Det är i fantasyböckerna jag kopplar av och låter fantasin flöda.


Många författare bygger upp en hel värld innan de börjar skriva sin bok. De tar fram ett nytt språk som Georg R.R. Martin har gjort i sin fantasyserie, Game of Thrones/Sagan om is och eld. I den berättelsen har författaren byggt upp många olika världar.


Andra skriver berättelsen rakt upp och ned, bara genom att ha en idé om hur berättelsen ska vara.


Det bästa sättet att skriva DIN fantasyberättelse är att komma på något ingen annan redan har skrivit om. Ta något vardagligt och gör det magiskt, eller hitta på en egen fantasyvärld, men försök undvika att falla i fällan att efterlikna redan tidigare skrivna fantasyböcker.Bygg upp din berättelse med Gula lappar:

Det är till stor hjälp om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock, jag kallar dem "Gula lappar".


Använd Gula lappar när du bygger upp din berättelse: Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.


Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.


Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.


Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse, med ett härligt slut. Först då är det dags att börja skriva.Bygg upp din berättelse med Innehållsförteckning:

Ett bra sätt att arbeta på, är med hjälp av en Innehållsförteckning: Den fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till de Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.


Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.


Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.


Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.


Även om jag inte kommer att skriva två böcker om samma ämne i fortsättningen kommer jag ändå att använda mig av Innehållsförteckning, för att jag lättare ska kunna hitta i berättelsen. Men jag kommer att fortsätta bygga upp berättelsen med Gula lappar, för det är genom de gula lapparna som berättelsen växer fram.


Du kan givetvis bygga upp hela din berättelse genom en Innehållsförteckning, istället för att arbeta med Gula lappar. Det blir liksom en tankekarta, där du skriver in allt som ska hända i korta stolpar. Var inte rädd för att förändra, lägga till kapitel, flytta om kapitlen och stryka kapitel... Det är när du vågar arbeta på det sättet som din berättelse växer och blir bättre. Var flexibel, men se först till att du har en stabil grund att stå på när du börjar din berättelse!Hitta inspiration och tid att skriva

När under dygnet är det bästa tiden för dig att skriva? Är det på morgonen, eftermiddagen, kvällen eller natten? Hitta den tid då du har bäst flöde och se till att skriva lite varje dag. Ju oftare du skriver, desto lättare blir det.


Lev med din berättelse dygnet om. Låt den följa med in i drömmarna och ligga där och koka ihop sig till ett nytt kapitel när du vaknar. Ha berättelsen i tankarna när du går omkring i naturen, på staden, sitter och läser. Hitta inspiration i allt du ser och hör. Bär gärna omkring med ett litet anteckningsblock och penna, eller tala in i din telefon/gör anteckningarna där.


Du kan hämta inspiration från den grekiska mytologin, eller nordiska sagor.  De isländska sagorna ger också mycket inspiration. Tänk bara på att du ska skriva fantasy och inte en saga.Bygg upp personerna:

Det är bra om du bygger upp ett persongalleri, alltså skriver upp alla de personer som är med i din berättelse, bara för dig själv, inte för att det ska stå först i boken. Men det är bra om du har en helt klar bild över hur personen ser ut. Då är det lättare för dig att gå tillbaka och se hur personerna var klädda, ögonfärg, hårfärg, magisk egenskap etc.


Något som är intressant för läsaren är att få veta personens bakgrund: Vad har format personen till att bli den han/hon är idag? Har något speciellt hänt personen? Någon speciell händelse som drabbat familjen/personen? Har personen några drömmar? Vänner? Fiender? Hur har personen fått sin magiska gåva?


Gör dina personer levande med att berätta lite bakgrund om dem, men se till att du inte tappar flödet i berättelsen genom att berätta allt för mycket på en gång. Ge lite glimtar då och då och håll läsaren i spänning.Håll läsaren fångad:

Genom att börja berättelsen spännande fångar du läsaren direkt. Låt berättelsen börja med att något händer huvudpersonen. Kasta in läsaren i berättelsen utan några förberedande förklaringar till vad som har hänt.Se också till att kapitlen slutar spännande, för att få läsaren att fortsätta läsa din berättelse. Du kan göra något som kallas för ”cliffhanger”. Då lämnar du personen i fara när kapitlet slutar.


När du kommer till slutet av din bok gäller det att du fortfarande har kvar energin och glädjen i skrivandet. Jag har läst många böcker där slutet känns ihoprafsat för att författaren vill bli klar med boken. Ge dig god tid att skriva slutet. Avsluta berättelsen ordentligt. Är det tänkt att bli en serie kan du ge en glimt av vad som kommer att hända i nästa bok, men se ändå till att just den här berättelsen är avslutad, annars känner läsaren sig lurad.


Tips ombra fantasyböcker:

Genom att läsa andra fantasyböcker kan du få inspiration.Här hittar du ett urval fantasyböcker som är mycket olika varandra.Månstenen är en av mina fantasyböcker.

Staden på andra sidan - Kompassen är första boken i en ny fantasyserie.
Kanske kan du ha hjälp av min skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet, när du ska skriva din fantasyberättelse?

Porten av Astrid Ahlberg är en härlig fantasyserie.Sagan om is och eld / Game of Thrones av George R.R. Martin, första boken heter Kampen om Järntronen. De här böckerna handlar om många olika kungariken som slåss. Alla vill sitta på järntronen och bestämma över de andra. Samtidigt finns det en annan, skrämmande värld, på andra sidan den höga ismuren.


Divergent av Veronica Roth. Det här är en mycket annorlunda fantasyberättelse, spännande och fängslande.Hungerspelen av Susanne Collins är också en annorlunda fantasybok.Ödesgudinnans val av Caroline Hurtig är en mycket annorlunda och fängslande fantasybok.


Du hittar fler skrivtips här på min hemsida:

Författartips

Hur skriver man en bok?

Tips vid korrekturläsningDu hittar fler skrivtips på min Skrivblogg Kim M Kimselius är här nu:

Kimselius skrivtipsSkrivarkurs:

Skrivarkurs med Kim

 Kramisar Kim M Kimselius


                                                                                                            


 


 


 

 Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp böckerna här

Bokus
Adlibris
Kim i Paris, inför sin bok "Giljotinen".
Kim i Egypten på research-resa