Häxjakten
Spöket på Stora Mossen

Häxjakten

av Kim M Kimselius 


Utkom 2018


Två helt vanliga flickor förflyttas in i en magisk värld, med häxor, trollkarlar, drakar och äventyr. 

Baksidestext:

Kathleen är från Skottland och besöker sin brevvän Ulla i Sverige för första gången. De kommer till en plats där häxor brändes förr i tiden. Med ens är det som en tornado griper tag i flickorna och virvlar bort dem. De tror att de har förflyttats i tiden, men i verkligheten har de kommit till en annan dimension. Där jagar folket häxor och trollkarlar, där är magin ständigt närvarande och där finns det riktiga drakar. Jakten på Ulla och Kathleen startar direkt, eftersom folket tror att de är häxor. En mystisk trollkarl ställer till det för dem, när de kämpar för att överleva och hitta tillbaka hem.


Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2020 har Kim gett ut 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009. 


Recensioner av Häxjakten:


"Dagblad presenterade idag årets bästa böcker. Jag tror inte att jag läst någon av dem, och kände ingen lust att göra det heller. Här är i stället de böcker som jag under året markerat med 6 stjärnor (högsta betyg) i Goodreads…. Sen har jag ju utsett 2018 till året då jag läser varannan barnbok och i den genren vinner Häxjakten lätt. Jag blev fullständigt förälskad i den sagovärlden. Jag har läst flera av Kim M Kimselius böcker som barnböcker, men sanningen är att hennes historiska skildringar kan läsas av alla åldrar med stor behållning. Tsunamikatastrofen i Lissabon är ett perfekt exempel på detta". Cecilia Andersson 10 december 2018


"Texten är tämligen lättläst, uppdelad i många korta kapitel, med rak ordföljd samt ett vardagligt språk. En lämplig ålder på läsaren är från nio år och uppåt. Person- och miljöbeskrivningarna känns trovärdiga - Kimselius målar t.ex fint upp bilden av en snårig sydsvensk lövskog. . Flickorna i boken agerar på ett föredömligt sätt utåt, samtidigt som de på ett mänskligt sätt ständigt ansätts av tvivel. Sammanfattningsvis en spännande bok i genren fantasy, tema häxor, och med två starka flickor i huvudrollerna." Lektör John Karlsson BTJ-häftet nr 3, 2019


"Häxjakten är inte en av Kim M Kimselius vanliga historiska äventyr. Nog verkar den börja med en tidsresa när Ulla och Kathleen plötsligt befinner sig på en plats där man är på väg att bränna en häxa på bål, men efter att de räddat henne inser de att hon faktiskt är en riktig häxa! De har inte hamnat i en annan tid, utan i en annan dimension, där magi faktiskt existerar.

Här har vi ett riktigt häftigt fantasyäventyr där människor kan förtrollas till grodor, råttor eller eldsprutande drakar. Häxor och trollkarlar måste hjälpas åt för att lösa problemen.

Jag tyckte mycket om den här berättelsen, som på ett eller annat sätt förde tankarna till fantasygenrens ursprung i Alice i underlandet och Sagan om ringen, varvat med folksagor." Läraren Cecilia Andersson


"En fantastisk bok jag verkligen älskade.Jag har läst ut Häxjakten, en underbar bok och jag kan säga att det var bland det bästa jag har läst.Det bästa var den fantasifulla miljön, samt stämningen i berättelsen. Mycket fart och fläkt, med häxor, drakar och magi. --- Boken var spännande från början till slut. Jag fick massor av bra tips på hur man kan skriva spännande fantasy när jag läste. I betyg får boken en 5:a av 5 möjliga av mig." Författaren Karin Sallander


"Den här boken kunde jag knappt släppa taget om förrän jag hade läst ut den. Jag läste ut den på två dygn. Jag tyckte att den var bra mest för att den var spännande och det var lätt att förstå vad som hände.Något jag tyckte var extra spännande när de förvandlades till råttor och blev jagade av en katt.Jag rekommenderar boken till alla som gillar att läsa om historia och häxor. Boken får 5/5 solar." Isadora Ugarph Nordström


"En bok där gränsen mellan fantasi och verklighet är hårfin. Språket är innehållsrikt, målande och lätt att följa och spänningen stiger för varje kapitel. En bok att sträckläsa!" Ingela Svensson
 


Utdrag ur Häxjakten:

Ingen annan uppfattade förändringen hos Ingerd, förutom Kathleen. Amalia pratade på som vanligt.


”Ja, de har rest fyrahundra år genom tiden för att rädda mig från att brännas på bål och…”


Ingerd avbröt Amalia med ett skrik och slängde sig om halsen på henne.


”Höll du på att brännas på BÅL?” sa Ingerd och höll hårt om sin vän.


Tårarna rann i en strid ström nedför Ingerds kinder.


”Ja, det var bra nära, om inte de här…” Amalia visade på Ulla och Kathleen, ”…flickorna, Ulla och Kathleen, hade kommit, hade jag bara varit aska nu. Ulla klättrade upp på bålet med lågorna brinnande omkring sig. Hon riskerade livet för mig. Är hon inte fantastisk?”


Amalia drog sig ur Ingerds hårda famntag och väntade på hennes svar.


Ingerd strök handen över kinderna och fick något varmt i blicken igen. Hon gick fram och gav Ulla och Kathleen varsin kram, utan att säga ett ord. Även om hon inom sig höll med om att Ulla var modig och alldeles speciell. Det var inte många som självmant skulle ge sig in i lågorna för att rädda en helt främmande människa. Hon sa inget om det, hon hade även stängt av sinnet för de andra, eftersom hon trodde de var bedragare när de påstod sig komma från framtiden. Kanske kunde hon trots allt lita på dem?


Amalia fortsatte prata, ovetande om sin väns misstankar.


”Dessutom nedkallade hon blixt och dunder över folk så att de ramlade omkull och skakade av skräck. Och det bästa av allt, det du, det var när hon fick ledaren för hela folksamlingen att resa upp klätterredskapet mot bålet. Därefter kilade hon upp och räddade mig. Tror inte du, som jag, att hon är en stor och betydelsefull person i sin tid?” sa Amalia och såg beundrande på Ulla, som vred sig olustigt över allt beröm.


Ingerd var övertygad om att Ulla var en stor häxa, eftersom hon hade sådan makt över så många människor på en gång. Ingerds misstankar byttes mot vördnad.


”Äsch, jag är helt vanlig”, sa Ulla. ”Jag gjorde bara min plikt. Vem som helst skulle ha gjort detsamma.”


I nästa sekund insåg Ulla att det hade varit många människor som sett Amalia på bålet, ingen hade gjort något för att rädda henne, tvärtom, det var de som hade satt henne där. Vilket hemskt århundrade!


”Jo, nu är det så att Ulla och Kathleen har ett litet problem. Resan genom tiden har gjort så att de glömt trollformeln för återresan, precis som jag glömde av hur jag skulle göra för att förvandla oss till människor. Nu är vi på väg till den där häxan, hon som är så duktig på att resa i tiden, vad heter hon nu igen?”


De orden fick Ulla att blänga på Amalia. Varför envisades Amalia med att de var häxor?


”Gerda!” sa Ingerd och gick till järnspisen där en gryta stod och puttrade. ”En skål med varm soppa tror jag skulle smaka.”


Hon började hälla upp soppa i fyra träskålar som på något magiskt sätt hade dykt upp på bordet.


”Ja, just det, Gerda. Vi är alltså på väg till henne för att hon ska hjälpa Ulla och Kathleen att komma hem till sin egen tid. Därefter tänkte jag söka skydd hos Gammelhäxan, för jakten är fortfarande igång. Folk är mycket uppretade, de kommer inte att ge sig i första taget. Det kanske är bäst att du också följer med, man vet aldrig vad de kan ta sig till.”


Amalia babblade på, samtidigt som hon sträckte sig efter soppskålen.


”Det var snällt av dig att tänka på mig”, sa Ingerd. ”Men jag tror nog att jag stannar här. Det här är mitt hem. Här har jag alla trollbrygder och Monstret. Här känner jag mig trygg. Vem skulle hitta mig här? Men gå ni, gör det ni finner bäst. Jag klarar mig!”


I samma stund som Ingerd sagt det sista ordet hördes en hård bultning på dörren och en mansröst dånade.


”ÖPPNA DÖRREN OCH SLÄPP IN OSS, DU ELÄNDIGA HÄXKÄRRING. NU ÄR DET DIN TID ATT BRINNA! ÖPPNA!”


Ulla och Kathleen såg förskräckta på varandra. Vad skulle de ta sig till? Den enda utgången var genom dörren där mannen stod och bultade. Var allt deras slit förgäves? Skulle de nu bli tillfångatagna och brända på bål trots allt?


...
E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.


 


ISBN-nr 978-91-86485-93-1

E-bok ISBN-nr 978-91-86485-94-8Tillbaka till huvudsidan om böckerna


Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris

Mördande foto har just anlänt från tryckeriet och en lycklig Kim visar upp boken.