Pirater och vulkanutbrott på Island

Pirater och vulkanutbrott på Island av Kim M Kimselius


Utkom 2019

24:e boken om Theo och RamonaMellan juni och juli 1627 kom tre turkiska skepp till Island, bland annat Hemön, där denna bok utspelar sig. Skeppen kom från piratfästena i Algeriet och Tunisien, för att hämta kristna slavar. Piraterna dödade alla som gjorde motstånd och tog resten som slavar, framförallt kvinnor och barn. Därefter brändes byarna ner. Totalt infångades 380 islänningar som slavar.


21 januari 1973 skedde vulkanutbrottet på Hemön. Det pågick till de första dagarna i juli samma år. 

Baksidestext

Pirater och vulkanutbrott på Island:

Vad är din värsta mardröm? Pirater eller att hamna mitt i ett vulkanutbrott? Theo och Ramona blir tillfångatagna av pirater och fast på en isländsk ö när vulkanen exploderar och lavan flödar mot dem.


En berättelse om Hemöns historia, men också om andra världsdelar och kulturer. Tredje boken om Theo och Ramonas äventyr på Island.


Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2021 har Kim gett ut över 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.
Övriga böcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken

Hotet mot Venedig, 25:e boken

 


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!Böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e boken
 

Recensioner av Pirater och vulkanutbrott på Island:


"Fängslande berättelse om Island.

Boken tar sin början då ungdomarna Theo och Ramona, genom en tidsresa, förflyttas till Hemön 1627, en ö tillhörande Island. Genom sina tidsresor har de upplevt katastrofer och skräck men även mycket glädje. 

Då de anländer till Hemön befinner de sig i en otrygg tid där Hemön och den isländska befolkningen hotas av att bli tillfångatagna för slavarbete vid medelhavet. Theo och Ramona hamnar mitt i en brutal piratattack och bevittnar piraternas otäcka framfart med befolkningen. Theo och Ramona skiljs åt och får kämpa för sina liv på var sitt håll. Berättelsen sammanlänkas med ett vulkanutbrott 1973 som riskerade ödelägga stora delar av Hemön. 

Kim beskriver på ett övertygande och medryckande sätt den skräck och fasa människorna på Island kan ha upplevt vid dessa två stora historiska händelser. Kims berättelse ger liv åt Islands historia och ger mersmak till att söka mer kunskap om landet och dess historia. 

Hon har förmågan att trollbinda läsaren med en spännande fiktiv berättelse grundad på verkliga händelser. Kim har gjort en gedigen research och i slutet av boken finns lärorik beskrivning av Islands historia med text och bilder.

Berättelsen är både spännande och trovärdig i sin ingående beskrivning av människorna och det de går igenom. 5 stjärnor av 5." Författaren Susanne Lifjord "Spännande historisk roman.

Ramona och Theo reser i tiden. Ofta till platser där katastrofer av olika slag äger rum. De kan inte bestämma när, hur och vart de reser, utan hamnar av ödets nyck där de behövs bäst. När de inser att de hamnat på Island 1627 så undrar de förstås varför. Snart blir de varse att tre piratskepp har ankrat i hamnen utanför Hemön, söder om Island. De skövlar och tar med sig islänningarna som slavar och för dem till Algeriet. Till och med Ramona och Theo blir tillfångatagna.
Av denna sanna historia skapar Kim M. Kimselius en spännande berättelse om en dramatisk tid. Vi får följa skeppen tillbaka Algeriet och slavmarknaden. En annorlunda kultur som Kimselius beskriver med målande bilder. Det känns så levande att man nästan tror att man är där, man känner doften av kryddorna på marknaden och ser människorna framför sig.
Kimselius är påläst och kan sin historia. Böckerna är fulla av historiska händelser och människor och man lär sig alltid någonting nytt. Hennes protagonister är Ramona och Theo, ett par ungdomar i 15-16-årsåldern. Deras kunskap om vår tid, hjälper dem att lösa konflikter i en svunnen tid. Det är ett utmärkt koncept för att intressera unga människor för historia och äventyr. Kimselius skyr ej heller svåra situationer och beslut. Hon berättar om många av livets svåra händelser på ett sätt som gör att ungdomar kan ta till sig dem. Det skönmålas inte, det finns en realism i böckerna som gör dem trovärdiga. Det är spänning och äventyr från första till sista sidan. 5 stjärnor av 5" The Content Reader Lisbeth Eklöf"Suveränt om vulkanutbrottet! 

Detta är nr 24 i Kimselius bokserie om Theo och Ramona. Paret med förmågan att resa i tiden när Ödet kallar dem för olika uppdrag. Denna gång beger vi oss till Hemön på Island och får via deras äventyr uppleva två olika historiska händelser. Dels får vi uppleva hur pirater attackerade Hemön 1627 då många invånare dödades och förses bort som slavar. Samt efterföljande händelser av detta. Sedan får vi även bekanta oss med vulkanutbrottet som skedde på samma ö nästan 350 år senare.
Boken går som sagt in på två historiska händelser och dessa olika delar av boken skiljer sig en hel del enligt oss. Delen av boken som behandlar piratattacken på Hemön med efterföljande bortföranden av invånarna var enligt A rätt tråkig läsning, även jag som vuxen höll med. Visst är även denna del välskriven och behaglig att högläsa.
Men till stor del handlar den delen om resor som enligt A inte var särskilt spännande. Eftersom resesällskapet också är en präst så blir det lite för mycket religiöst prat enligt oss. Visst lär vi oss mycket om attacken på Hemön 1627 och efterföljande händelser, men det är inte i kombo av större läslust. Min A ville till slut avbryta läsningen och informerade mig om att han inte ville läsa fler böcker i serien.
Men när boken går in på att behandla Vulkanutbrottet 1973 så känner vi återigen igen Kimselius författarskap. Vi blir gripna av texten och läser i en stöt till sista sidan.
Alltså på det sätt vi är vana vid att hela Kimselius's böcker får oss att känna.
Visst lär vi oss om händelsen men det är också en härlig läsupplevelse.
Vi uppskattar Kimselius vana vid att låta enstaka kapitel dedikeras till att skildra äkta ögonvittnens upplevelser. Det gör berättelsen än mer gripande och varierande. Hon skyr heller inte ämnen och vågar skriva ut de mest hemska händelserna.
Om man tycker det är roligt att läsa välskrivna böcker om historiska händelser så är Kimselius's böcker ett bra tips.
Böckerna är genomgående bra att högläsa med ett fint flyt." 4 stjärnor av 5  Barnboksfamiljen


"Sträckläsning

Kim har en otrolig förmåga att alltid lyckas fånga läsaren direkt. Denna historiska äventyrsbok är verkligen ett äventyr. Theo och Ramona hamnar i den ena knipan efter den andra och hur ska de lyckas ta sig ur alla dem? Pirater som vill sälja dem som slavar och sedan får vulkanen ett utbrott. En bok som absolut inte går att lägga ifrån sig. 5 stjärnor av 5" Christoffer van Woensel


....


 

E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.


 

Utdrag ur Pirater och vulkanutbrott på Island:.... 

ISBN-nr 978-91-86485-96-2


E-bok ISBN-nr 978-91-86485-98-6


Tillbaka till huvudsidan om böckerna
Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris